Možda je najlakša vaspitna metoda 21. veka dati detetu telefon u ruke, ali sudeći po raznim istraživanjima, i pogrešna. Posle samo sat vremena na telefonu, deca i adolescenti mogu da imaju manje samokontrole, radoznalosti, emotivne stabilnosti, što dovodi do povećanog rizika za anksioznost i depresiju, alarmantni su zaključci američke studije u kojoj su analizirani podaci 40 000 dece starosti od dve do 17 godina.

Najugroženiji su tinejdžeri uzrasta od 14 do 17 godina, ali zabrinjava podatak da posledice osećaju i mlađa deca čiji je mozak još u razvoju. Predškolci koji često koriste pametne telefone su dva puta skloniji tome da izgube živce, devet odsto onih u uzrastu od 11 do 13 godina koji telefon koriste sat dnevno gube radoznalost za nove stvari, a taj broj raste na 22 odsto za one koji koriste telefon više od sedam sati.

Naučnici ističu da se polovina mentalnih problema razvije do adolescencije, zbog čega je važno identifikovati faktore na koje je moguće uticati kako do oboljenja ne bi došlo. Apeluju na roditelje i nastavnike da deca manje vremena provode ispred ekrana i da limit treba da bude dva sata dnevno umesto sadašnjih od pet.

Izvor: Novosti