Što je u ovom trenutku najvažnije u vašem životu?

Odgovor na ovo pitanje daje Sadhguru, duhovniučitelj, vizionar i pesnik koji na obična pitanja odgovara na neobičan način. Njegov strastven, duhovit, logičan i provokativan nastup doneo mu je reputaciju međunarodnog govornika i nagradu indijske vlade, Padma Vibhushan, za velike zasluge...

"Ako razmislite, shvatićete da je najvažnija stvar koja se trenutno događa u vašem životu – to što ste živi. Ništa drugo. Nije najvažnije to što je vrednost deonica skočila, ni vaša ljubavna veza, ni ovo, ni ono. Ako ne razumete o čemu govorim, pretpostavimo da sutra izgubite pola svog novca i osećate se uznemireno i um kaže – Želim umreti.

Zatvorite nos i usta na dva minute i telo će reći – Baš me briga za novac, želim živeti! Sutra se vaša ljubavnaveza okonča i um kaže – Želim umreti. Proverite. Život u vama će reći – Zbogom toksična ljubavna avanturo, želim živeti!

Svaki put kada se osećate napeto i depresivno, samo proverite. Život u vama će reći – Zaboravi na probleme, želim da živim!

Zato želim da znate kako je najvažnija stvar koja vam se upravo sada događa sam život. Ne zanimljive ideje koje imate, ne osećaji, ne finansijski ili porodični aranžmani. To su sve modni dodaci životu.

Za mnoge ljude život u ovom trenutku znači posao, nova kuća koju grade, automobil koji su kupili, bračni partner, deca. Ne, život je ono što vam kuca u grudima. Ne u vašem telu, ni u emocijama, ni mislima. To je život. Jer ako kucanje u grudima prestane, ništa oko vas ne znači ništa ni vama ni ljudima oko vas."

Kada bismo u svakom trenutku znali da smo ovde samo na kratko, ne bismo li u svakom trenutku dali najbolje od sebe? Ne bismo li u tom trenutku svakoga voleli? Ne bismo li činili sve ono što volimo i što za nas ima vrednost?

Prilagođeno sa: Sensa.hr