Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Psiholog otkriva veliku grešku roditelja: da li volite svoje dete onakvo kakvo jeste?

Istinski voleti nekoga znači istinski voleti ono što ta osoba jeste, bez nas u toj slici.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Shefali Tsabary, dečiji psiholog i klinički psiholog sa privatnom praksom u Njujorku, bavi se uglavnom svesnim roditeljstvom i održava stručne govore širom sveta, a gostovala je i u emisiji Opre Vinfri. Napisala je nekoliko bestselera: Svesni roditelj (The Conscious Parent), Izvan kontrole (Out of Control) i Osvešćena porodica (The Awakened Family).

U ovom videu Shefali govori o tome koji je najbolji savet koji može dati roditeljima.

"Niko nikoga zapravo ne voli istinski. Svi vole uslovljeno. Većina ljubavi temelji se na kontroli i strahu. Uvek se radi o nama samima i našim pravilima. Mi verujemo da, ako ne pratimo ta oravila, da smo manje vredni."

Povezane vesti

A kad to činimo sa detetom koje dođe na ovaj svet živahnog duha, sa željama da shvati život, a mi uništimo tu njegovu šansu pravilima koja govore o tome šta mi mislimo da je uspeh, neuspeh, lepota, postignuće. I kažemo detetu – Sledi moj način ili si u mojim očima neuspešan. To postavljanje pravila kakvo bi dete trebalo biti zamagljuje njegove sposobnosti da se razvija na svoj način.

Većina roditelja ne prihvata decu onakvima kakva ona jesu, jer nisu dovoljno dobra ili uspešna. Zatim pokažem roditeljima da je razlog zbog kojeg to čine činjenica da oni sami nisu sebe prihvatili takvima kakvi jesu. Tu je glavna misao: "Moje dete nije ono što sam mislio da će biti", bilo da je to uspešan fudbaler, fantastičan pijanista ili poslušan, mali sluga.

Mnogim roditeljima koji su odgajani da moraju postizati velike uspehe vrlo je teško shvatiti da njihova pokretačka snaga nije nužno organska, već proizlazi iz osećaja nedovoljnosti, straha, nedostatka. Oni su samo naučili to kompenzovati i nikada se u potpunosti nisu iscelili od susreta sa svojom "običnošću".

Povezane vesti

Kada roditeljima kažem da je to ono što ih pokreće, a oni onda dođu u dodir sa svojim detetom, koje se oseća običnim i ne dovoljno dobrim u toj svojoj "običnosti", tada dožive spoznaju. Potom ih podstaknem da sagledaju kako se to odražava na njihovo dete.

Ne činite to svom detetu. Vaše dete je dobro i celovito u svojoj "običnosti". Detetu nije potrebno više da bi osećalo više sebe. Ono nije rođeno sa egoističnom željom da osvoji titulu ili oznaku ili bogatstvo da bi osećalo sebe. Deca osećaju sebe onakvima kakva jesu. Ona su najjednostavniji pristup celovitosti. A mi im to oduzimamo.

Istinski voleti nekoga znači istinski voleti ono što ta osoba jeste, bez nas u toj slici. Ta vas osoba ne treba voleti, ne treba se slagati sa vama, ne treba vas slediti. Pokušajte sada voleti dete takvo kakvo jeste.

Izvor: Sensa.hr

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Lični razvoj