Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šta je porodična kriza: psiholog otkriva kako da rešimo probleme u porodici

Korisni koraci za razrešavanje porodične krize!

  Izvor: Foto: Shutterstock

Porodična kriza predstavlja stanje povišene tenzije, period u kom se dugoročni ciljevi pauziraju, odlažu, a istorija prethodnih konflikta obično preuzima porodičnu scenu. Često, kao posledica porodične krize, javlja se regresija na poljima komunikacije, izražavanja emocija, porodičnih dogovora i planova, a takođe i ispoljavanje simptoma kod nekog od članova porodice.

Krize u porodici mogu biti predvidive (očekivane, kao što je odlazak adolescenta iz porodice) i nepredvidive (neočekivane, kao što je smrt člana porodice, gubitak posla itd.). Suštinski, svaka kriza u porodici dešava se jer pokreće njene članove da izmene uloge, unesu fleksibilnost, angažuju veštine rešavanja problema, angažuju svoje sisteme podrške, odreknu se, ili izmene individualne ili zajedničke ciljeve.

Povezane vesti

U ovim okvirima, obrasci reagovanja mogu biti u smeru dobre ili nekorisne adaptacije članova porodice. Ukoliko su prisutni maladaptabilni obrasci reakcije na povišenu tenziju koju pokreće kriza, usled nemogućnosti da se nađe alternativa, celokupna tenzija iz relacija može se “smestiti” u jednu osobu. U ovakvim situacijama, osoba počinje da ispoljava simptomatsko ponašanje, što okuplja porodicu i poziva je da reši problem.

Korisni koraci za razrešavanje porodične krize

Kako bi porodica naučila da u budućnosti konstruktivnije razrešava svoje probleme, korisno je slediti sledeće korake:

1. Definisati jasno problem, tako što će se u definisanje problema uključiti svi članovi porodice; razdvajanje i izbegavannje da se težina situacije podeli sa svim članovima porodice dovodi do razjedinjenosti među njenim članovima, umanjuje lična uverenja o sposobnostima i snagama kojima se razrešavanju problema može doprineti, a istovremeno, svi su izloženi atmosferi koja se emocionalno oseća kao neizvesna ili nesigurna;

2. Procenom resursa porodica definiše i potrebu sa spoljnim resursima, bilo da je u pitanju angažovanje pomoći od strane bliskih osoba, ili traženje stručne pomoći. Važno je naglasiti da se traženje stručne pomoći uvek posmatra kao odraz adaptabilniih snaga porodice, sa tendencijom da se ovaj koristan obrazac prenosi i na mlađe generacije;

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Lični razvoj