Astrolozi govore u kom horoskopskom znaku "čuči" idealan muž, bajke i ljubavne filmske drame kreiraju njegovu romansiranu sliku, srce svake od nas crta različite obrasce u koje ga uklapa. Onda, kada ga konačno sretnemo i provedemo nekoliko godina sa njim, naš suprug postaje sve manje idealan, realnost briše njegov magični sjaj, dozvoljavajući i manama da se pokažu. Ali, nešto što mi doživljavamo kao nedostatak, neko drugi smatra poželjnom osobinom, i obrnuto. Kako bi glasila definicija idealnog muža, pitali smo MarinuMaljkovićRanitović, psihologa, stalnog sudskog veštaka i sistemskog porodičnog psihoterapeuta:

- I pored najbolje volje, ne mogu da u nekoliko reči definišem idealnog muža, jer je za svaku pojedinačnu ženu on različit. Da bude još komplikovanije, i jednoj istoj ženi, u zavisnosti od njenog uzrasta i životnihfaza, menja se lična, individualna predstava idealnog muža. On bi, svakako, morao da poseduje - pre svih kvalitetnih osobina - i otvorenost za komunikaciju sa svojom ženom, a zatim i fleksibilnost, uz hrabrost za promene koje su neminovne.

Koliko se predstava o njemu promenila u odnosu na pre dvadeset godina?

- Mnogo. Pre dvadeset godina uloge bračnih partnera bile su jasnije definisane nego danas. Tada je često bilo dovoljno da, ukoliko je svaki partner odrastao u funkcionalnom braku roditelja, prekopira način funkcionisanja unutar svoje primarne porodice, uz velike šanse da se i u novoformiranom braku razvije funkcionalnost relacija.

Danas to više nije tako. Uloge, pre svega rodne, nisu jasno definisane i svaki par ponaosob mora da traga za svojim jedinstvenim načinom optimalnog funkcionisanja.

U kom životnom periodu najčešće zamenimo predstavu o gospodinu idelanom koju smo imali u detinjstvu, za onu sa kojom "odemo" pred oltar?

- Ne moramo nikada da zamenimo svoju predstavu o gospodinu "idealnom". Kako odrastamo, ta se predstava menja sa nama i može da raste i bude sve bliža zamišljenom idealu, pod uslovom da sa nama raste i naš partner i kvalitet naših odnosa.

Žrtvujemo li tako svoje snove ili se samo na poželjniji način prilagođavamo realnosti, pronalazeći sreću u njoj?

- Ne treba da žrtvujemo svoje snove. Žrtva nikada nije bila dobar izbor. Sreća se ne gradi na žrtvi, već na prihvatanju sebe, partnera i realnosti, kao dobrog koncepta.

Kakva bi bila idealna žena tom idealnom mužu?

- Zadovoljna žena, otvorena za iskrenu komunikaciju sa mužem, a zatim i fleksibilna i hrabra za promene koje su neminovne.

Da li je moguće "napraviti" ga idealnim ili su to samo iluzije koje će nas, na kraju, sasvim sigurno dovesti do razočaranja?

- Ne treba ga "praviti" idealnim. Muškarca i muža ne treba tretirati kao projekat, nego kao formiranog čoveka sa svim svojim osobinama, koga možemo da prihvatimo takvog kakav jeste i da ga možda adekvatno motivišemo da nam svesno dodatno učini neke sitne ustupke, u želji da nam zajednički život bude što udobniji i prijatniji. Ideja da od njega, takvog kakav jeste, napravimo idealnog, svakako je iluzija koja neminovno dovodi do razočaranja.

PageBreak

Psiholog otkriva - da li postoji idealan suprug: evo koje 3 osobine treba da poseduje partner za ceo život
Foto: Shutterstock psiholog-otkriva-da-li-postoji-idealan-suprug-evo-koje-3-osobine-treba-da-poseduje-partner-za-ceo-zivot

Na koji način izbeći da se to nezadovoljstvo kasnije pretvori u bes i destrukciju odnosa?

- Nema nezadovoljstva ako gledamo svog partnera na pozitivan način, a uvek možemo mnogo toga dobrog da vidimo u svakom čoveku, a posebno u onom kog smo dobrovoljno izabrale za svog partnera. Ako ne uspevamo da ga sagledamo pozitivno, ukoliko je nezadovoljstvo dominantna emocija u našem odnosu, treba biti iskren, priznati problem, razgovarati, tražiti stručnu pomoć, učiniti sve što je u našoj moći da do besa i destrukcije odnosa ne dođe. Ukoliko, pak, bes, destrukcija i inat postanu naša svakodnevica i ne vidimo način kako da ih prevaziđemo, dobar razvod je uvek bolja solucija od lošeg braka i za supružnike, a i za decu, mada se to partnerima često ne čini tako dok su u fazi nezadovoljstva, besa i destrukcije.

Šta podrazumeva dobar muž u odnosu na decu, kućne poslove, finansije, ženu, širu porodicu?

- Dobar muž uvek podrazumeva zadovoljnog i ispunjenog čoveka, koji se dobro oseća pre svega u svojoj koži, a zatim i u svim svojim ulogama.

U odnosu na decu, dobar muž je čovek koji prvenstveno uživa u svom roditeljstvu, kome je vreme provedeno uz decu dragoceno i koji širi pozitivne emocije i na njima zasniva bavljenje mališanima i svoj vaspitni stil i stav. U odnosu na svoju ženu, dobar muž je čovek spreman da se menja onako kako se menja i razvija njihov odnos, da zajedno sa suprugom bude kreator dobrog, udobnog i zadovoljavajućeg života za oboje. U odnosu na kućne poslove, finansije i širu porodicu, dobar muž je u svemu partner svojoj ženi, što znači da zajedno osmišljavaju i realizuju zadatke za koje misle da su za njih značajni.

Kada biste pravili fotorobota idealnog muža, tri njegove najupečatljivije osobine bile bi..?

- Zadovoljstvo samim sobom uz toleranciju različitosti. Hrabrost da se menja. Posvećenost porodici.

Koje muške osobine najviše impresioniraju žene na kraće, a koje na duže staze?

- Čini mi se da žene na kraće staze, možda, najpre impresioniraju individualne osobine samog muškarca - duhovitost, snalažljivost, društvenost, snaga ega, otresitost.., a na duže staze osobine odnosa koje mogu sa datim muškarcem da realizuju i, sa tim u vezi, sledeće karakteristike: otvorenost za promene, tolerancija, uviđavnost, saosećajnost, introspektivnost – kaže Maljković Ranitović.

Prilagođeno sa: Novosti