Svakodevno konzumiranje medija može da utiče na naše misli, ponašanje i emocije, pa konstantno slušanje vesti tokom pandemijekoronavirusa može se nagtivno odraziti na mentalno zdravlje, piše Lovesensa.

Prema centrima za kontrolu i prevencijubolesti, epidemija COVID-19 pokazala se stresnom za većinu ljudi. Tokom izbijanja zarazne bolesti, stručnjaci ističu da se stres može odraziti na promene u načina spavanja ili ishrani, pogoršanje stanja mentalnog zdravlja, strah i zabrinutost za vaše zdravlje i zdravlje najmilijih i teškoće u koncentraciji.

Ovaj stres nadovezuje se na stalni tok vesti o COVID-19 kojem smo izloženi svakodnevno, iz sata u sat, pa čak i iz minuta u minut.

Budući da senzacionalni naslovi dobijaju više pažnje, mediji se često na kraju fokusiraju na izveštavanje o katastrofama - a retko na pozitivne vesti. Previše konzumiranja ovakvih vesti, bilo aktivno ili pasivno, može biti veoma toksično, a ono što čujete ima uticaja na vaše raspoloženje.

Čak i ako je u pozadini samo buka, psiholozi ističu da će alarmiranje vesti i dalje negativno uticati na vašu psihu.

Kada naiđemo na pretnju, naš mozak aktivira reakciju na borbu ili beg, a sistemi u našem telu u skladu sa tim reaguju.

Konzumiranje vesti može aktivirati simpatički nervnisistem, zbog čega vaše telo oslobađa hormone stresa poput kortizola i adrenalina. Mogu se pojaviti i fizički simptomi. Neki od najčešćih simptoma su umor, anksioznost, depresija i problemi sa spavanjem.

Ovaj emocionalni danak i negativan uticaj na psihu demonstriran je u studiji koja je otkrila da su ljudi koji su gledali negativne materijale, u poređenju sa onima koji su gledali pozitivan ili neutralan materijal, pokazali porast i anksioznog i tužnog raspoloženja samo nakon 14 minuta gledanja televizijskih vesti i emisija.

Postoji nekoliko načina koja pomažu da uklonite posledice nagtivnih vesti po mentalno zdravlje:

1. Ograničite vreme za slušanje ili čitanje vesti
2. Koristite samo proverene izvore informacija
3. Posmatrajte svoje raspoloženje pre i nakon gledanja vesti - saznajte kako utiču na vašu osihu
4. Umesto konstantnog slušanja vesti, prikupljajte informacije od prijatelja i porodice
5. Nakon slušanja uznemirujućih vesti, praktikujte meditacije i mantre, kao i druge tehnike za opuštanje
6. Pokušajte da iskontrolišete stres i na drugim poljima
7. Uradite nešto zdravo i lepo nakon slušanja neprijatnih vesti (šetajte, razgovarajte sa prijateljem, bavite se hobijem...)

Izvor: Lovesensa