Manipulacija je nezdrava emocionalno-psihološka strategija koju koriste osobe koje žele da kontolišu ili vladaju emocijama, osećanjima i ponašanjem drugih ljudi, piše Lovesensa.

Postoji mnogo različitih oblika manipulacije, od manipulacije u biznisu do manipulatvnog ponašanja u ljubavi.

Svaki odnos zasnovan na manipulaciji je toksičnaveza koja negativno utiče na mentalno zdravlje osobe koja je žrtva manipulatora.

Način na koji reagujete na manipulaciju u velikoj meri zavisi od vrste manipulacije sa kojom se suočavate.

Ukoliko primetite da neko manipšuliše, stručnjaci predlažu da napravite sledeće korake:

1. Ne upijajte manipulaciju

Pokušajte da napravite energetski štit koji neće dozvoliti da vaša aura bude uprljana, energija narušena, a osećanja povređena.

2. Postavite jasne granice

Budite spremni da pokažete manipulatoru kako ste svesni njegovog pokušaja manipulacije. Kada neko pretera sa maniplacijom i počnete da se oseća loše, važno je u takvom odnosu da jasno postavite granice i pokažete da ne želite biti učesnik u manipulativnoj igri.

3. Odložite odgovor

Ukoliko u važnoj životnoj situaciji primetite znakove manipulacije, važno je da odložite rakciju. Pustite da "prenoći". Na primer, ako treba da potpišete važan ugovor, da nešto kupite ili preduzmete bitan korak u emotivnom odnosu. Odložite odgovor dok dobro ne razmislite i ne budete sigurni da niste pod lupom manipulatora.

Manipulacija može biti i jedan oblik nasilja. U takvim situacijama, žrtve treba da se obrate stručnjacima za pomoć ili nadležnim službama.

Izvor: Lovesensa