Napad panike najčešće je uzrokovan prevelikim stresom, strahovima i anksioznim mentalnim stanjem, a usled izazovnog vremena mnogi ljudi su preopterećeni i uplašeni.

Simptomi napada panike su:

 • kratak dah
 • osećaj pojačanog straha
 • drhtanje i vrtoglavica
 • lupanje srca
 • osećej da će se dogoditi nešto loše
 • pojačano znojenje

Kako pomoći osobi koja ima napad panike?

Jednu stvar nikako ne treba da uradite, a to je da se i vi uplašite, reagujete napeto i pojačavate tenziju.

Preporučuje se nekoliko tehnika koje mogu pomoći da umirite osobu koja prolazi kroz napad panike, a jedna od njih je da joj predložite da sedne i polako broji do 10.

Panični napad je nepredvidiv i može se javiti iznenada bez određenog razloga u datom trenutku. Simptomi napada panike traju oko 10 minuta, pa je važno da odmah reagujete i pomognete osobi da što bezbolnije i smirenije dopusti da napad prođe.

Ne pritiskajte osobu koja ima napad panike, ne pitajte je "Šta ti je?", "Da li si dobro", već uspostavite mirnu i uobičajenu komunikaciju.

Recite joj da ste uz nju i da nećete otići. Ostanite pozitivni i mirno izgovarajte rečenice, uhvatite ospobu znežno za ruku i pokažite jpoj da može da se oseća sigurno i zaštićeno. Budite ljubazni i podsetite da je napad panike trenutno stanje koje će sigurno proći za par minuta. Započnite prijateljski razgovor i pokušajte umereno da skrenete misli na neku vedriju temu.

Ako osoba koja ima panični napad počne polako da gubi kontrolu i sve više i više počinje da paniči i žali se na brzo kucanje srca, isprobajte sledeću tehniku:

Predložite joj da sedne na udobno mesto, stopala neka budu čvrsto oslonjena na tlo. Pomozite joj kroz primer da se fokusira na disanje.

Tehnika 5-4-3-2-1:

Usredsređenost na druge stvari u sobi i različita čula mogu odvratiti osobu od napada panike. Mogu se fokusirati na prepoznavanje pet predmeta koje mogu da vide, četiri predmeta treba da dodirnu, identifikuju tri zvuka koja čuju, dva različita mirisa i jedan ukus.

PageBreak

Kako pomoći osobi koja ima napad panike: tehnike koje pomažu i 5 stvari koje nikako ne treba da uradite
Foto: Shutterstock kako-pomoci-osobi-koja-ima-napad-panike-tehnike-koje-pomazu-i-5-stvari-koje-nikako-ne-treba-da-uradite5

Takođe, brojanje od jedan do 10 izvan redosleda ili izvršavanje jednostavnih matematičkih izračuna, poput računanja vremena, pomaže da osobi koja prolazi kroz napad panike skrenete misli na nešto drugo.

Pomozite im da skrenu fokus na nešto drugo - pitajte koji je dan u sedmici, sa kim se nalaze, gde se nalaze.

Ove tehnike mogu pomoći da skratite vreme napada panike, ublažite simptome i pomognete osobi da lakše izbori sa stresnom situacijama.

Ako želite da pomognete osobi koja prolazi kroz napad panike, morate biti oprezni, jer određene rečenice ili reakcije mogu da povećaju osećaj uznemirenosti.

Evo šta nikako ne treba da preduzmete:

 • Opusti se, ne brini - ove rečenice samo će pogoršati situaciju jer osoba trenutno nije u stanju da se naglo opusti
 • Ne ignorišete nekoga ko ima napad panike, već mirno pokušajte da mu pomognete
 • Ne donosite pretpostavke o tome šta je nekome, ne nabrajajte uzroke napada panike i ne pružajte dijagnozu i ishode
 • Nikako ne vičite
 • Ne ubeđujte osobu da nema razgloga da bude uznemirena

Nakon što pomognete nekome, porazgovarajte sa njim o anksioznosti, koliko se često dešavaju takva stanja i predložite im da potraže stručnu pomoć.

Izvor: Lovesensa