Sigurno ste čuli za izreku - U ljubavinema pravila. Ipak, neka pravila je dobro usovojiti u emotivnom odnosu, naročito kada je reč o sprečavanju konflikata i ograničenje impulsivnih rakcija tokom svađe.

Često smo pod naletom negativnih emocija spremni partneru da kažemo neke stvario koje uopšte ne mislimo, da uvredimo ili se vratimo u prošlost i prebacimo stare greške. Komunikacija je srž svake dobre veze, pa čak i sukob mišljenja uz zdravu diskusiju. Jedino kroz dobru komunikaciju možete rešiti probleme u vezi, ali šta uraditi akda dođe do svađe?

Pročitajte još:

5 OSOBINA KOJE TREBA DA IMA VAŠ LJUBAVNI PARTNER: Ovo je znak da će trajati do kraja života

10 znakova da ste sreli sudbonosnu LJUBAV: ovi signali pokazuju da vam je partner zaista suđen

12 pitanja koja će otkriti da li ste vi i vaš partner srodne duše

Najbolje je da već na početku odnosa kreirate osnovna zajednička pravila kojih treba da se pridržavate kada dođe do sukoba mišljenja.

Na primer, vaša reakcija na partnerpove reči tokom svađe četo je praćena "kolutanjem" očima, a partnera to dodatno uznemirava. Partner treba da vam ukaže da mu to smeta i da zajendo usvojite to pravilo.

Ili, partner u sred rasprave izlazi iz prostorije i ostaje nedorečen ili preti raskidom veze tokom svake rasprave. Ove toksične postupke takođe možete navesti na listu zabranjenih stvari.

Evo kojih 7 pravila predlažu psiholozi za srećnu vezu i dug brak:

1. Bez uvreda

2. Ne napuštamo prostoriju dok ne završimo diskusiju i otvoreno o svemu razgovaramo.

3. Bez vikanja

4. Podsećamo partnera da ga volimo i brinemo o njemu čak i kada smo ljuti.

Nastavak pročitajte na sledećoj strani!

PageBreak

5. Nikada tokom rasprave ne pretimo raskidom veze ili razvodom braka.

6. Razgovor se ne završava dok oboje bolje ne razumemo jedno drugo. U redu je napraviti pauzu tokom razgovora, ali nijedna diskusija ne treba da ostane nerazjašnjena.

7. Recite partneru da ste uvek tu za njega i da ste mu prijatelj čak i tokom rasprave.

8. Umesto da dozvolite da vas savladaju bes i ljutnja, tokom ili na kraju rasprave pogledajte jedno drugo i recite šta je to što najviše volite kod svog partnera. Ovo će ublaćiti negativan efekat rasprave, može vas nasmejati i dodatno ojačati vašu bliskost.

Izvor: Lovesensa