Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

JUNG JE GOVORIO - SVAKO OD NAS IMA 2 DUŠE, PREPOZNAJTE IH KOD SEBE: Evo šta je sve skriveno u našoj podsvesti

Karl Gustav Jung je smatrao da u svakom čoveku imaju dve duše - evo koje su i kako ih prepoznati!

 jung 2 duse Izvor: Shutterstock/Profimedia

Karl Jung, čuveni psihijatar smatrao je da svaki čovek ima dve duše - kolektivnu i ličnu:

Kada čovek ima pedeset godina, onda samo jedan deo njegovog bića ima poluvekovnu istoriju. Drugi deo, koji takođe živi u njegovoj psihi, možda ima saznanja o istoriji od milion godina. Svako novorođeno dete došlo je na ovaj svet sa potpuno formiranim mozgom. Iako u ranim fazama svog života um još ne stiče potpuno ovladavanje telom i njegovim ispoljavanjem u spoljašnjem svetu, očigledno ima potencijal za to. Takve mentalne strukture vrše svoj uticaj i tokom života ostaju odlučujuće za čovekovo razmišljanje.

Pročitajte još

Novorođenče ne počinje da razvija mozak od prvog dana svog rođenja. Njegov um, gotova struktura, rezultat je i života koji je postojao pre njega. Malo je verovatno da ćemo ikada uspeti da prodremo u daleku prošlost, koja dopire do kolektivne nesvesnosti čoveka. Nema sumnje da se lična psiha osobe razvija samo tokom života, te da su okruženje i obrazovanje odlučujući faktori u ovom procesu. Ovi uticaji stupaju na snagu od prvog dana života deteta.

Prilikom rada sa neurotičnim osobama na identifikaciji mentalnih nedostataka često se javlja iskustvo iz najranijeg detinjstva. Često se dešava da iskustvo koje dete dobije u kolevci ima značajan uticaj na čitav njegov život. Dve duše izazivaju - lična i kolektivna - često stvaraju kontradikcije u ljudskom razmišljanju i osećanjima ali je moguće da kod nekih ljudi ove dve duše uopšte ne budu suprotne.

Saznajte i...

Postoje stotine primera u radu bilo kog psihologa koji pokazuju da u svakoj osobi žive dve duše. Na primer, to se može posebno videti u realizaciji mašte. Na primer, Jung je sa svojim pacijentima imao eksperiment na kojem su slikali slike i pričali snove koji se vezuju sa događajima iz indijskih i kineskih hramova, a da nisu ni znali o njima. Takođe, Jung je istakao da je lečio ljude koji su imali vizije događaja koji su se odigrali pre stotina godina.

Jung je smatrao da ovo sve dolazi iz kolektivnog nesvesnog, bezlične duše, već zatočene u mozgu novorođenčeta. Savremeni čovek je samo poslednje zrelo voće na drvetu ljudskog roda. Zaključno, niko od nas zapravo ne zna šta sve znamo i šta je skriveno u vnašoj podsvesti.

Izabrano za vas...

Izvor: Sensa

Ovo ne smete propustiti

Tagovi

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Lični razvoj