Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mir posle gubitka

Kako naći snagu i svetlost na životnom putu kada doživimo neki bolan prekid odnosa ili gubitak bliske osobe?

  Izvor: Shutterstock

Razveli ste se ili izgubili dragog prijatelja i samo želite da se osamite. To je u redu. Bol nakon gubitka ili bilo kog turbulentnog prekida neizbežan je kod svakog čoveka.

Međutim, umesto da iz samoće krenete putem depresije ili dugoročne patnje, važno je proći kroz tegoban, ali vitalno važan proces samoispitivanja svojih emocija i svoje životne situacije. To je jedini način da se ponovo pronađe tračak svetlosti i uteha spokojstva nakon bolne "bure". Pravi put svakog bola je njegovo prihvatanje. A prihvatanje - koliko god radikalno vam se činilo u tom momentu - nije nikako vid pasivnosti već naprotiv, vid je slobode. Mark Banschick, psihijatar koji je do sada objavio nekoliko uglednih knjiga na polju psihologije na temu razvoda, savetuje nas kako da kroz 6 koraka nađemo put nakon gubitka:

Bol - nakon razvoda ili nekog prekida, normalno je da prođete kroz sve faze bola - odbijanje da prihvatite krajnji ishod, želju da ipak nekako nađete rešenje, bes, depresiju i na kraju prihvatanje. Bitno je ne dozvoliti sebi da se na nekoj fazi zaustavite previše i da, čak i ako se to desi, imate osobu od poverenja koja će vam na to skrenuti pažnju.

Priznanje - priznajte sebi da ne možete da kontrolišete sve i da vas gubitak boli. Dozvolite sebi da iskusite kako se zaista osećate i nemojte da mislite kako je to što vam se desilo nepravedno jer loše stvari se dešavaju svima. Ne dozvolite sebi da se vrtite oko toga gde ste pogrešili ili da se prema drugima ponašate loše jer je vama loše. Dovoljno je što ste propatili, nemojte da dozvolite da vas patnja dodatno obuzme.

Poverenje - verujte u bolje sutra i ono će sigurno doći. Možda i brže nego što očekujete. Ovo je momenat kada možda najviše možete da se okrenete duhovnosti i potražite neki "nevidljivi" oslonac. Čak i ako niste vernik, ljubav prema svetu oko vas može da vas trgne. Samo udahnite i pogledajte malo svet oko sebe...

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Lični razvoj