Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Umeće slušanja u tri lekcije

Kako da pažljivo i usredsređeno slušate sagovornika i tako otvorite čitav svet novih mogućnosti.

  Izvor: Shutterstock

Bit svakog uspeha u životu leži u osluškivanju sopstvenih mogućnosti. Međutim, kako ćemo znati koje sve mogućnosti postoje ako smo "isključeni"? Većina ljudi nauči još od malena značaj pričanja dok je za slušanje potrebno jednako bitno znanje. Premda obično naučimo kako da slušamo majku, profesora ili direktora - dakle, nadređene - važno je i da slušamo aktivno, tako da upijamo informacije i zatim ih iskoristimo najbolje što možemo.

Prema rečima Bernarda Ferrarija, stručnjaka za poslovne strategije i autora knjige "Moć slušanja: kako da savladate najkritičnije tačke poslovanja", ključ uspeha u životu je u "kvalitetnom" slušanju. U članku na ovu temu koji je napisao za poslovni magazin McKinsey Quuarterly, Ferrari daje savete za ovladavanje umećem slušanja.

Pokažite poštovanje

Informacije su bitna nit za uspeh a najbolji "provodnici" reči i ideja su ljudi. Kada pokažete interesovanje prema onome što vam sagovornik govori, on će to znati da ceni i samim tim će radije podeliti s vama svoje ideje, zamisli i rešenja. Dobar slušalac nikada neće prekidati sagovornika pitanjima ili deliti lekcije, on će samo slušati a tek kada sagovornik završi, uputiće konstruktivno pitanje.

Pričajte manje a više slušajte

Kada slušamo nekoga, ponekad nam je teško da se obuzdamo i ne postavimo mnoštvo pitanja. Tako nam se dešava da izgubimo potrebnu koncentraciju. Zato, vežbajte kontrolu. Ferrari smatra da je idealna proporcija u razgovoru 80:20, što znači da onaj ko nam priča treba da iskoristi 80 odsto zajedničkog vremena a mi samo 20 odsto. Vežbom kontrole naučićemo kako da podignemo nivo dijaloga na viši nivo.

Testirajte svoje pretpostavke

Ferrari kaže da treba da budemo spremni da dovedemo svoje pretpostavke u sumnju i hrabro istražujemo nepoznate oblasti. Samo zato što je nešto do sada bilo urađeno na jedan način, ne znači da ne može da bude urađeno i na neki drugi način, jednako dobro ili možda još bolje. Ako uvek zauzmete neku sigurnu poziciju, propustićete šansu da otkrijete velike, spektakularne stvari. Zato budite otvoreni da probate i ono što vam se čini čudnim, nepoverenim.

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Lični razvoj