Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Želite li uspešno ili srećno dete?

Da bi vaše dete bilo uspešno, uslov je da ima srećno detinjstvo. Pomozite mu u tome.

  Izvor: Shutterstock

Iako je uopštena definicija sreće: "trajno zadovoljstvo, spokoj, veselje, raspoloženje", zapravo svako od nas može da smisli svoju definiciju, već u zavisnosti od toga šta nas lično usrećuje. Tako će neko sreću povezati sa sigurnošću ili visokim standardom, a neko drugi sa slobodom, ljubavlju, unutrašnjim mirom.

Slično je i sa pojmom "uspeh". Jedna od najčešćih definicija uspeha jeste: "postignuće sopstvenih životnih ciljeva". Međutim, to šta su vaši životni ciljevi znate samo vi. Kada je reč o deci, mi odrasli dajemo sebi pravo da određujemo uspeh umesto njih i za njih. U stvari, bez obzira na naše najbolje namere, činjenica je da od dece zahtevamo da budu uspešna prema našim sopstvenim kriterijumima a ne njihovim. Tako većina odraslih smatra da je dete uspešno ako ima zadovoljavajuće školske rezultate.

Najveći rizik ovako zamišljenog uspeha jeste da su roditelji preterano ambiciozni. Naime, kada dete ne može da ispuni ambicije svojih roditelja, započinje dug ciklus disfunkcija u njihovim odnosima kao i u razvoju deteta. Upravo zato, veoma je važno odrediti kriterijume uspešnosti deteta prema njegovim sposobnostima, talentima i mogućnostima. Da biste ispunili ovaj uslov, neophodno je da ga dobro poznajete.

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Lični razvoj