Da li ste primetili da u porodici deca koja imaju iste roditelje, isti način vaspitanja i odrastanja, mogu biti izuzetno različitih karaktera? Postoji mnogo faktora koji utiču na izgradnju karaktera, a jedan od njih može biti i redosled rođenja u porodici.

Ovim fenomenom bavile su se psihološke studije, a prvi koji se zainteresovao za to bio je psiholog AlfredAdler. Primetio je da redosled rođenja dece utiče na to kako posmatraju svet, ponašaju se i kakve želje i ambicije imaju. Adler je otkrio da su starija deca konzervativci, često pokazuju liderske kvalitete, a nikako ne trpe kritiku. Statistike pokazuju da su najveći lideri na svetu najčešće rođeni kao prvo dete u svojoj porodici.

To je uglavnom zbog odnosa roditelja prema starijoj deci. Psiholog je objašnjavao to na sledeći načina - starija deca se od rođenja kupaju u ljubavi, a kada se rodi drugo dete može se javiti osećaj usamljenosti ili nedostatka pažnje, kao i potreba da se bore za svoje mesto. Želja da budu lideri i najvoljeniji u svom domu čini ih jačima ali ponekad provorđena deca postaju autoritarni.

Srednja deca su ambiciozna i imaju snažnu volju i vedar duh. Od samog detinjstva stariji im pomažu u svemu, zbog čekaga i u odralom dobu žive sa osećajem lakoće. Takođe, zbog toga brže sazrevaju, ali u isto vreme često postavljaju sebi ogromne zadatke. Konkurencija primorava srednju decu da traže uspeh u onim nišama gde je starije dete slabije. Zbog toga, srednja deca često postaju sportisti, ili se naglo uranjaju u umetnost.

Najmlađa deca u porodici uglavnom su najnezavisnija. Od detinjstva su ljubimci cele porodice, poklanja im se posebna pažnja, ugađa im se, pa tako često ostaju zavisni i slabi. Zbog toga često mogu da se upištaju u avanture, vole opasne i rizične stvari kako bi dokazali koliko su jaki i nezavisni. A mogu biti i u drugoj krajnosti, čuvajući svoju zonu komfora ljubimca, ostaju u poziciji da im uvek treba pomoć.

Istina je da ne možemo sve ljude koji su starija, srednje ili mlađa deca generalizovati i staviti u isti koš - svaka osoba ima svoje autentične crte ličnosti. Ipak, psiholog Alfred Adler je isticao da ćete sigurno neke od navedenih osobina pronaći kod sebe, bar u nekom polju života.

Izvor: Sensa