Živimo u obilju informacija od kojih su mnoge negativne i nepotrebne. Usled toga se javljaju opsesivne i negativne misli koje ugrožavaju naš mir i energiju. Potrebno vnam je da na bar kratko tastanemo, zaustavimo tok misli, saberemo sve što smo nakupili u našem umu i raščistimo, a onda zatim da krenemo dalje. Da biste očistili svoj um od roja opsesivnih misli možete primeniti nekoliko tehnika od par minuta koje će dovesti do rezultata.

Donosimo vam 3 najjednostavnije tehnike čišćenja uma koje će pomoći da se oslobodite opsesivnih misli:

1. Zapisivanje misli u dnevnik - Pisanje dnevnika pomaže da osvestimo svoje emocije, ne potiskujemo ih u sebi i shvatimo koje misli su realne, a šta nas samo bespotrebno opterećuje. Zapisivanje svojih misli i osećanja je terapija kojoj mnogi psiholozi preporučuju. Ako počnete stalno da praktikujete ovu metodu, primetićete kako se sa svakom napisanom reči vaš um oslobađa onoga što ga je gušilo, smetalo, sputavalo. Pisanje dnevnika razbistrićete um!

2. Šetajte bez mobilnog telefona - Svež vazduh je neophodan za imunitet, fizičko zdravlje, ali i za nervni sistem. Hodanje vam omogućava da promenite svoje misli na neko vreme i da se odmorite od poplave informacija koja se nagomilala. Potrebna vam je šetnja od par minuta kada ste napeti i vaš um će polako početi da se čisti. Na primer, pod stresom ste na poslu, izzaberite da pauzu provedete tako što ćete prošetati do obližnjeg parka. Pokušajte da napravite kratku pauzu i prošetajte najmanje 10 minuta, ali bez mobilnog telefona. Nemojte slušati muziku na slušalicama, telefonirati, skrolovati društvene mreže... Tih 10 minuta koje provodite u šetnji neka budu povezane sa digitalnimdetoksom. Oslobodite se sadržaja i samo hodajte i pustite da se vaše misli čiste.

3. Uronite u tišinu - Mnogima je teško da provode vreme u tišini, javlja se dosada, minuti traju kao sati, ali ne treba da zaboravimo koliko je zapravo tišina lekovita po naše mentalno zdravlje. Istina je da se tek u tišini roj misli može pretvoriti u haos, ali vremenom će početi da se čiste. Pronađite udobno mesto gde nema nikoga osim vas, isključite telefone i svetla. Posvetite se unutrašnjem miru i fokusirajte se na sebe.

Izvor: Sensa