Manipulacija je način ponašanja kada se osoba služi ucenama i kontrolom, ne birajući sredstva, kako bi od druge osobe dobila ono što želi. Odnosi koji se zasnivaju na manipulaciji su toksični i mogu se nepovoljno odraziti na emotivno i mentalno stanje žrtve manipulatora. Iako većina zna šta je manipulacija, manipulatori se vešto skrivaju iza maske "savršenosti" i ljubaznosti, pa ih mnogi prepoznaju tek kasnije, kada je šteta već napravljena.

Kojih 13 znakova ukazuju da ste skriveno izmanipulisani ili iskorišćeni:

1, Često ste pozvani na ekstremne emocije - Osoba vas namerno dovodi u stanje euforije ili duboke tuge i posmatra vašu reakciju. Kada vas upozna, ona zna koji su vaši okidači, što joj olakšava pristup vašim emocijama.

2. Vi i vaši postupci se osuđuju - Ne osećate se opušteno u blizini ove osobe. Stalno vas skeniraju i proveravaju. To se može izraziti u neželjenim ocenama i kritikama.

3. Promena pravila igre - Način ponašanja i pravila se menjaju iz dana u dan, osećate se kao da ste na rolerkosteru. Ne znate šta da očekujete od njega/nje.

4. Pronalaženje slabosti - Manipulator traži - koje su vaše slabe tačke kako bi to kasnije iskoristio.

5. Prelazi vaše granice - Stvaranje situacija u kojima shvatate da krši vaše granice. Možda će ispričati nešto privatno o vama pred nepoznatim ljudima, ignorisaće vaše pozive, neće doći na sastanak, mešaće se u vaše odnose...

6. Toksične generalizacije - Često vam kažu da svi tako misle. Uglavnom ističu kvalitete ljudi koji tako misle i vas stavljaju na suprotnu stranu, pokušavaju na taj način da promene vašu sliku sveta.

7. Predlog optimalnog scenarija ili uloge - Na razne načine vas sistematski inspirišu da je dobro, ispravno i, naravno, u vašem interesu da nešto uradite što njima ide u prilog.

8. Dobijate ograničene, dozirane informacije - Razumete da osoba nije otvorena, da je neiskrena.

9. Uvučeni ste u atmosferu takmičenja, rivalstva i nepoverenja - Često vas porede sa drugim ljudima, podstiču konflikt sa njima, teraju vas da se sa njima takmičite, ili naglašavaju da nekome ne možete da verujete.

10. Umanjuju vaš uspeh - Čak i ako vam ova osoba formalno čestita ili pokaže radost, shvatate da je za njega/nju isplativije kada vam ništa ne polazi za rukom. Ili se trudi da vam pokaže kako niste ostvarili ništa posebno.

11. Gaslighting - Dovodi u pitanje vaše razmišljanje, podstiču vas da sumnajte u sebe, prave vas "ludim"...

12. Dvostruki standardi - Manipulator može sve da uradi, uvek će naći opravdabnje i razlog zašto treba da mu se oprosti, ali prema drugoj osobi su pravila strožija i više jhe kritičan prema drugima nego prema sebi.

13. Uključivanje trećih lica - Kada im je potrebna potpora, u odnos, posebno tokom konflikta, uključiće treću stranu. Uglavnom manipulatopri izmanipulišu i tu osobu kako bi bila saglasna sa njima u odnosu protiv vas.

Izvor: Sensa