Uverenja i vrednosti stečeni pod uticajem porodice, poput redosleda po kojem smo došli na svet, uslovljavaju neke naše izbore i ponašanje. Za naš životni put izuzetno je važno porodično okruženje u kom smo odrastali.

Dokle god smo uslovljeni - nismo slobodni. Da bi to bili treba prvo da poznajemo svoje jake i slabe strane, pa to ko bi mogao da nam bude "prirodni partner", i na kom odnosu treba malo više da poradimo, uložimo više energije, i budemo spremniji na kompromise.

Redosled po kom ste došli u svoju porodicu može mnogo toga da kaže o idealnom partneru, kao i onom ko bi mogao manje da odgovara. Ako ste već u odnosu, ne brinite se. Nove informacije osvestiće razloge nesuglasica, kako bi mogli da promenite ponašanje i komunikaciju, kako bi vaš odnos krenuo u sasvim novom smeru - prema saradnji ujesto borbi za moć. Ako ste tek upoznali osobu koja vam se sviđa, kojim je redosledom rođena u odnosu na svoje braće i sestre?

Žena starija od sestara.

Žena koja ima mlađu sestru (ili sestre), a nema braću vrlo je specifična jer voli da naređuje, ali i brine se za najbliže. Drugim rečima, voli kad je glavna. Vrlo je važno znati da joj vodeća uloga najviše odgovara kada je delegirana od nekog autoriteta (neretko muškarca na poziciji na kojoj je doživljavala svog oca).

Materijalno bogatstvo joj nije važno, ali odgovornost i moć su već sasvim druga priča. Muškarcima koji žele da joj se svide može da se učiniti prestrogom, pa ih pomalo i plaši. Najviše joj odgovara muškarac koji ima stariju sestru ili sestre, a nema braće, samo nek bude spreman na kritike koje mu može uputiti smatrajući ga neurednim i slabim.

Koja je od četiri forme ženske psihe dominatna kod vas: majka, ljubavnica, amazonka, ili posrednica...

Dobar izbor će biti i muškarac koji ima starijeg brata. Jedinac joj može biti partner samo ako je fleksibilan. Sama najradije bira muškarca koji u svojoj porodici zauzima istu poziciju kakvu ima njen otac u porodici. Deca su joj važnija od partnera, a dobra je vest da će se sve eventualne napetosti u odnosu smanjiti rođenjem dece. Uživa kad su deca o njoj zavisna pa će njihovo odrastanje za nju biti velik izazov - može se dogoditi da im nikada ne dopusti da se od nje potpuno odvoje...

Žena mlađa od sesatara.

Žena koja je mlađa od svoje sestre ili je najmlađa od svih sestara, a nema braće - razmažena je, impulsivna, obožava promene, i uzbuđenja. U odnosima s muškarcima je ambivalentna, nije joj teško da ih privuče, ali ako oni pokušaju da preuzmu glavnu reč ona postaje "takmičarski nastrojena".

Najbolje se slaže s muškarcem koji je stariji od svoje sestre, no najčešće je privlači muškarac stariji od svoje braće (a s njim teže nalazi zajednički jezik). Jedinac je najlošiji izbor ako nije znatno stariji od nje.

Žena starija od braće.

To je snažna i nezavisna žena. Voli da se brine o muškarcu i ne traži puno za uzvrat, važno joj je jedino da ispuni njegove potrebe. Na prvi pogled ona je san svakog muškog bića, ali i kod nje postoji "kvaka" - vrlo je posesivna.

Najbolje će se složiti s muškarcem koji ima starije sestre ili stariju braću. Dobra je varijanta i muškarac koji je srednje dete, pod uslovom da ima barem jednu stariju sestru. U obzir može doći i jedinac ako njegov otac ima mlađeg brata. Još je jedna zanimljivost vezana uz ovu ženu - ako ima i muško i žensko dete, pogodite koje će biti privilegovano? Naravno, sin, jer je ceo život usmerena na muškarce.

Žena mlađa od braće.

Muškarcima je žena koja ima stariju braću najdraži izbor. Ona je ženstvena, prijateljski nastrojena, pomalo ranjiva i osetljiva, ali i vrlo taktična. Ako joj je partner muškarac koji ima mlađe sestre, taj će odnos biti uspešan. Najlošije se slaže s muškarcem koji ima stariju braću ili je jedinac čiji je otac bio jedinac, ili ima stariju braću.

Jedinica.

Žena koja nema braće i sestara muškarcima može da "ide na živce" zbog toga što je ceo život zavisi od svojih roditelja, i s njima je u veoma bliskom odnosu. Nije retkost da je majčino mišljenje odlučujuće pri odabiru njenog životnog partnera, a neretko joj dogovara i priliku za udaju. Muškarci je doživljavaju kao razmaženu i egocentričnu. Ali, i za nju ima leka - muškarac koji je stariji od svoje braće biće vrlo dobar izbor kao njen životni partner.

Elizabet Gilbert: Neke žene ne treba da budu majke...

Biće mu dobra žena ako odole bračnoj neveri. Kao partner joj ne odgovara muškarac koji je jedinac, ili ima stariju braću. Uglavnom nema potrebu za decom (jer je sama dete čitav život i ta joj uloga odgovara). Ako se ipak odluči za majčinstvo, odgoj deteta može preuzeti njena majka.

Ljubavni odnosi mogu biti zahtevni, ali i vrlo stabilni i bez sukoba. Evo kombinacija koje ženama i muškarcima daju dobar rezultat i onih koje su izvor stalnih sukoba.

Ljubavni odnosi bez sukoba:

  • muškarac stariji od sestara i žena mlađa od braće
  • muškarac mlađi od sestara i žena starija od braće

Konfliktni odnosi:

  • muškarac stariji od braće i žena starija od sestara
  • muškarac mlađi od braće i žena mlađa od sestara