Poznati ruski psiholog i psihoterapeut Mihail Litvak doprineo je razvoju praktične i popularne psihologije. Jedna od njegovih najpoznatijih knjiga je "Psihološki aikido". Poznato vam je da je aikido borilačka veština, ali se u ovoj knjizi ne radi o fizičkom zdravlju, nego o mentalnom. Knjiga nas zapravo uči određenim smernicama i pravilima koji pomažu da se izborimo sa neprijatnim spoljnim okidačima za stres, najpre lošim i toksičnim odnosima, kao i kako da izbegnete sukobe i postignete mir.

Donosimo vam 7 važnih pravila doktora Mihaila Litvaka koja i vama mogu poslužiti u svakom aspektu života:

Pravilo broj 1: Živite za sebe, a ne za druge. U suprotnom, na kraju biste živeli onako kako drugi žele, a ne kako vi želite.

Pravilo broj 2: Razlika između zrele i nezrele osobe nije u godinama, već u sposobnosti da koriste znanje koje imaju.

Pravilo broj 3: Ne možete ugoditi svima. Ako to pokušavate da uradite, pripremite se na neuspeh.

Pravilo broj 4: Da ste zaista zadovoljni sobom, ne biste se brinuli šta drugi misle o vama.

Pravilo broj 5: One kvalitete koje nas nerviraju kod drugih ljudi obično su u nama samima.

Pravilo broj 6: Nikada nećete doživeti pravu sreću tako što ćete juriti druge ili očekivati da vam je drugi daju. Samo kada ste istinski zadovoljni sobom i svojim životom, možete doživeti pravu sreću.

Pravilo broj 7: Ako želite da razgovarate sa nekim, idite i razgovarajte s njim; ne boj se da li im se sviđaš ili ne. Tek kada nekome priđete i otvoreno komunicirate sa njim, znaćete šta misle o vama. Možda im se zaista sviđaš, nikad se ne zna sa sigurnošću.

Izvor: Yumama

https://sensa.mondo.rs/budjenje-duse/meditacija-i-antistres/a50092/Test-licnosti-koliko-ste-pod-stresom.html