Ukoliko smatrate da ste odrasli u toksičnoj porodici, znate sami kakav je teret ovo ostavilo na vas, a mnogi pod tim teretom godinama koračaju kroz život. Vreme je da ga se oslobodite! Nemojte nositi ovu težinu na ramenima nakon iskustava iz detinjstva. Možda je u pitanju nedostatak pažnje ili zloupotreba od strane nekoga kome ste verovali, ali šta god da je, to je teret koji nosite kroz život i koji vas opterećuje.

Ali ne mora da bude tako. Ovaj emocionalni prtljag ne mora da vas prati zauvek. Možete naučiti da ga identifikujete i odustanete od njega, a samim tim otvorite sebi mogućnosti za mirniji i rasterećeniji život:

1. Odgovornost da "popravite" svoju porodicu

Dobra vest je da vam je potrebna neka emocionalna distanca da biste videli svoju porodicu kao toksičnu, da biste videli kako je pristup vaše porodice određenim izazovima, u suštini, samodestruktivan. Ova udaljenost može stvoriti priliku da razumete zašto vaša porodica pristupa životu na ovaj način, oslobađajući vas da pokušate drugačijim putem. Ali iako je vaša porodica možda toksična, to ne znači da je ne volite. Da se ​​razumemo, većina njih voli svoju porodicu, u dobru i u zlu. I evo zabune: vidite da se neko koga volite bori i znate da postoji drugačiji način, ali ovo može biti i zamka, jer tada možete doći u iskušenje da pokušate da ga spasete.

Jednako je važno shvatiti da možete živeti život drugačijim od onog koji vidite da vode članovi vaše porodice, čak i ako to stvara distancu između vas i vaše porodice. Prihvatajući manje problematičan život, možete ponuditi drugim članovima porodice alternativu da učine isto.

2. Strah od odbacivanja ili napuštanja

Život u okruženju u kojem su naklonost i emocionalna podrška nedovoljni ili nepredvidivi može dovesti do straha od odbacivanja ili napuštanja voljenih osoba. Zbog porodičnih iskustava, možda ćete razviti privlačnost prema ljudima koji reprodukuju toksične obrasce ponašanja iz prošlosti. Kada naučite da volite sebe zbog onoga što jeste, očekićete da vas oni oko vas cene zbog vaše ličnosti, a ne zbog onoga što im nudite, ne zbog onoga što radite. Tako ćete privući u svoj život romantičnog partnera, prijatelje ili čak profesionalnu pratnju koji vam neće biti toksični.

3. Emocionalna zavisnost

Možda ćete imati poteškoća da upravljate svojim emocijama i da se nosite sa stresom ili konfliktima na zdrav način. U toksičnoj porodici, odnosi mogu postati emocionalno zavisni jedni od drugih, a ova vrsta ponašanja može se nastaviti i u odraslom dobu. U toksičnoj porodici može biti uobičajeno da se osećate krivim za stvari koje nisu vaše, da budete odgovorni za porodične probleme ili sukobe. Ako ste bili izloženi stalnoj kritici, negativnom etiketiranju ili emocionalnom zlostavljanju, možete razviti negativnu sliku o sebi i smanjiti poverenje u sopstvene sposobnosti. Stoga, možda ste emocionalno zavisni od osobe koja vam sada radi istu stvar, kao što je otrovni ljubavnik. Ili, stalno tražite suprotno i ne uspevate da izgradite nikakvu ljubavnu vezu.

Važno je shvatiti da ovaj emocionalni prtljag ne definiše ko ste i da možete raditi na tome da ih prevaziđete i izgradite srećniji i zdraviji život. Terapija i emocionalna podrška mogu igrati ključnu ulogu u ovom procesu, dajući vam alate i resurse koji su vam potrebni da se suočite sa izazovima i otkrijete svoju pravu vrednost.

Psiholozi otkrivaju 5 načina da uklonite emocionalni prtljag iz svog života da biste ponovo bili srećni:

1. Potražite podršku terapeuta ili savetnika specijalizovanog za traumu i emocionalno isceljenje. Bez obzira koliko ste jaki, pomoć kvalifikovanog stručnjaka može da promeni vaš proces lečenja.

2. Umesto da kritikujete ili osuđujete sebe zbog svojih emocija, pokušajte da praktikujete samosaosećanje. Shvatite da je normalno da osećate bol i da imate teške trenutke, ali to ne znači da ste slabi. Ipak, budite nežni prema sebi i dajte sebi vremena da se izlečite.

3. Posmatrajte kako se ovaj emocionalni prtljag manifestuje u vašem svakodnevnom životu i pokušajte da identifikujete nezdrave obrasce. Tako ćete moći da radite na tome da ih promenite i izbegnete njihovo ponavljanje u budućnosti.

4. Lečenje i oslobađanje emocionalnog prtljaga može biti teško i izazovno putovanje. Budite otvoreni za promene i prihvatite da proces može biti kombinacija napretka i nazadovanja. Najvažnije je da idemo napred.

5. Pridružite se grupama za podršku ili zajednicama koje su prošle kroz slična iskustva. Deljenje svoje priče sa drugima i slušanje drugih može doneti veliko olakšanje i razumevanje.

(Sensa)

BONUS VIDEO:

Kako da uštedite kada kupujete deci školski pribor Tik Tok/_adaywithmissa