Ljubav je moćna sila koja nas pokreće, čini da naša srca budu ispunjena i važna je u životu svakog od nas. Ipak, pod naletom strasti i impulsivnih emocija, velikih očekivanja i stereotipa, često zaboravljamo šta prava ljubav jeste.

Prava ljubav je ona koja nas podstiče na razvoj, podržava da budemo svoji, verni sebi i da razvijamo svoje potencijale. Ona nas čini srećnim i ispunjenim, daje nam niz divnih osećanja, ali kada smo u takvom odnosu, ne gubimo sebe, već se više povezujemo sa svojim bićem, a samim tim i sa partnerom.

Mnogi ljudu tragaju za svojom "savršenom polovinom", ali ona ne postoji, jer ste vi celi - vi ste autentična osoba kojoj nije potrebna "polovina" za rešavanje problema i bolji život, već vam je potreban partner sa kojim ćete rasti i osvojiti nove horizonte života i ljubavi.

Taj odnos nije i ne može uvek biti apsolutno savršen, postoje usponi, padvi, trenuci sreće i tuge, ali je pravi kada ostajete zajedno uprkos preprekama i iz njih učite. Dakle, pre nego što uđete u vezu, prvo morate da upoznate sebe i razumete sebe. Posmatrajte, na primer, kako se ponašate ako se desi nešto neprijatno. Da li želite da odmah odete i podelite to sa voljenom osobom? Ili, naprotiv, želite da budete sami sa sobom, da sami razmislite, suočite se sa problemom,a onda se posavetujete sa voljenom osobom?

Ako ste se pronašli u prvoj situaciji, onda se vaša ljubav može pretvoriti u zavisnost, gde zarad pozitivnih emocija zgrabite voljenu osobu i crpite njene resurse iz straha od samoće. A ako je reč o drugoj situaciji, onda ste u skladu sa svojim biće,m, nezavisni ste, ali i otvoreni za savete i stavove voljene osobe. Tada je vaša ljubav biti manifestacija zrelosti, povezanosti i blagostanja.

Pozanti ruski psiholog Mihail Labkovski napravio je jasnu razliku između ljubavi i emocionalne zavisnosti - evo kako je možemo uočiti:

"Kako razlikovati jaku ljubav od emocionalne zavisnosti? Veoma je jednostavno: ako volite, osećate se dobro i istovremeno ste autonomni. Ali ako ste zavisni, tačno je suprotno. Osjećate se loše, ali ne možete zamisliti svoj život bez ove osobe." - istakao je Labkovski.

Važno je napomenuti da se emocionalna zavisnost se uvek zasniva na očekivanjima da bi trebalo da bude sve sjajno ne samo danas, već i sutra. Sa druge strane, ljubav nema mala, niti velika očekivanja - raduje se onome što trenutno ima - sada i ovde!

Izvor: Sensa