Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

DA LI STE SA PARTNEROM U PRAVOJ LJUBAVI ILI STE SAMO EMOCIONALNO ZAVISNI: Ruski psiholog Labkovski otkriva ovu razliku!

Ruski psiholog MIhail Labkovski otkriva da li ste u pravoj ljubavi ili ste emocionalno zavisni od partnera!

 Da li ste u pravoj ljubavi ili ste emocionalno zavisni. Izvor: Shutterstock/Youtube/Printscreen/ RTVI Новости

Ljubav je moćna sila koja nas pokreće, čini da naša srca budu ispunjena i važna je u životu svakog od nas. Ipak, pod naletom strasti i impulsivnih emocija, velikih očekivanja i stereotipa, često zaboravljamo šta prava ljubav jeste.

Pročitajte još

Prava ljubav je ona koja nas podstiče na razvoj, podržava da budemo svoji, verni sebi i da razvijamo svoje potencijale. Ona nas čini srećnim i ispunjenim, daje nam niz divnih osećanja, ali kada smo u takvom odnosu, ne gubimo sebe, već se više povezujemo sa svojim bićem, a samim tim i sa partnerom.

Mnogi ljudu tragaju za svojom "savršenom polovinom", ali ona ne postoji, jer ste vi celi - vi ste autentična osoba kojoj nije potrebna "polovina" za rešavanje problema i bolji život, već vam je potreban partner sa kojim ćete rasti i osvojiti nove horizonte života i ljubavi.

Taj odnos nije i ne može uvek biti apsolutno savršen, postoje usponi, padvi, trenuci sreće i tuge, ali je pravi kada ostajete zajedno uprkos preprekama i iz njih učite. Dakle, pre nego što uđete u vezu, prvo morate da upoznate sebe i razumete sebe. Posmatrajte, na primer, kako se ponašate ako se desi nešto neprijatno. Da li želite da odmah odete i podelite to sa voljenom osobom? Ili, naprotiv, želite da budete sami sa sobom, da sami razmislite, suočite se sa problemom,a onda se posavetujete sa voljenom osobom?

Saznajte i...

Ako ste se pronašli u prvoj situaciji, onda se vaša ljubav može pretvoriti u zavisnost, gde zarad pozitivnih emocija zgrabite voljenu osobu i crpite njene resurse iz straha od samoće. A ako je reč o drugoj situaciji, onda ste u skladu sa svojim biće,m, nezavisni ste, ali i otvoreni za savete i stavove voljene osobe. Tada je vaša ljubav biti manifestacija zrelosti, povezanosti i blagostanja.

Pozanti ruski psiholog Mihail Labkovski napravio je jasnu razliku između ljubavi i emocionalne zavisnosti - evo kako je možemo uočiti:

"Kako razlikovati jaku ljubav od emocionalne zavisnosti? Veoma je jednostavno: ako volite, osećate se dobro i istovremeno ste autonomni. Ali ako ste zavisni, tačno je suprotno. Osjećate se loše, ali ne možete zamisliti svoj život bez ove osobe." - istakao je Labkovski.

Važno je napomenuti da se emocionalna zavisnost se uvek zasniva na očekivanjima da bi trebalo da bude sve sjajno ne samo danas, već i sutra. Sa druge strane, ljubav nema mala, niti velika očekivanja - raduje se onome što trenutno ima - sada i ovde!

Izabrano za vas...

Izvor: Sensa

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Lični razvoj