Toksične veze ostavljaju dubok trag, a posledice njihovog oštećenja često se prenose na nove veze. Najgora osećanja koja izviru iz njih dolaze u vidu paranoje, gubitka kontrole, neprepoznatljivih obrazaca ponašanja, sumnje u sebe i samopoštovanja. Ali šta se dešava kada takva veza postane opsesija?

Partneri u vezama koje su opsesivno toksične dele se na one koji ne mogu nekoga da se odreknu i one koji apsolutno žele da se uklone iz takve situacije. Partnera koji odbija da prihvati prošlost, takvo odbijanje i nagli rez može dovesti do opsesije koju ne može da kontroliše.

Opsesivna ljubav je zapravo kontradiktoran pojam. Jer nema veze sa ljubavlju već sa čežnjom za onim što ne posedujemo. Opsesivnim ljubavnicima upravljaju lične želje i nezasitne potrebe, praćene ljubomorom i strahom. Takve veze mogu biti opasnejer opsesivni partneri nikada ne prestaju da traže nemoguće dok zanemaruju druge veze, poput prijateljstva i porodice. Ono što je u početku zdravo interesovanje za novog ljubavnika postaje standard ponašanja i glavni fokus za opsesivne tipove. Kako im se svet sužava, tako se smanjuje i njihova potreba za partnerom.

Kako da saznate da li ste u vezi sa opsesivnim partnerom ili ste vi taj koji je opsednut? Prema knjizi terapeuta dr Suzan Forvard "Toksična ljubav", ovih nekoliko pitanja će suziti vaše sumnje i pružiti jasniji uvid u opsesivno ponašanje.

 • Da li žudite za nekim ko vam nije fizički ili mentalno dostupan?
 • Da li se svaki dan nadate da će se ta osoba predomisliti?
 • Verujete li da će te voleti, ako to dovoljno želiš?
 • Verujete li kako će ona morati da vas prihvati ako je uporno proganjate?
 • Da li želite tu osobu još intenzivnije nakon što vas ostave?
 • Da li vas nervira kontinuirano odbijanje, a nakon početnog zanosa?
 • Da li sebe smatrate žrtvom jer ne možete da dobijete ono što želite?
 • Verujete li da je ova osoba svrha i centar vašeg života?
 • Da li kod te osobe dolazite nepozvan ili je stalno zovete, šaljete poruke, pokušavate da uspostavite kontakt?
 • Da li znate gde se ta osoba nalazi u bilo kom trenutku?
 • Da li ste prešli granicu, čak razmišljali o nasilju ili burno reagovali na tu osobu?

Za potvrdu pripadnosti opsesivnoj kategoriji dovoljna su samo tri potvrdna odgovora. Ali pošto to nije urođeno stanje, opsesivnost je moguće prevazići, pre svega zato što ona zaista vlada životima.

Jedan od poznatijih primera opsesivnosti je uloga spasioca. Opsesivni ljubavnici su često upravo oni pojedinci koji odbijaju da puste toksične partnere koji im prete i vezuju se za njih. Ne mogu da zamisle razdvojenost, nalaze sva moguća opravdanja za svoje ponašanje i nadaju se da će se jednog dana, nekako, promeniti. Kako će se to desiti inspirisani njima, zbog njih, odbijanja da prihvate istinu. Istovremeno, spasioci su ti koji vode računa o svakom segmentu u vezi i prihvataju odgovornost za sve potrebe svojih partnera.

U ovim vezama samo jedan partner nije nužno opsesivan. Ova uloga ne mora da se deli. Opsesivna meta i ospesivan partner mogu da dele zajedničke opsesije jer su oboje u početku motivisani strašću i uzbuđenjem. Često dele strah od odbacivanja i osećaju se prazni u sebi van veze. Isprepleteni u dramatičnim događajima u vezi, ovi parovi često nisu u stanju da se razdvoje i nastavljaju svoj toksičan odnos. Oni mešaju osećaj ljubomore sa ljubavlju, a mešaju osećaj krivice. Jedini izlaz je asertivno ponašanje mete ili čvrsto i jasno „Ne!“. U toj situaciji, meti će biti potrebna pomoć i podrška porodice i prijatelja. Proces može biti intenzivan za obe strane, ali je važno znati kako je moguće osvestiti ovu situaciju i promeniti je sopstvenim postupcima. Ono što nije uslovljeno ne mora da se nastavlja.

Izvor: Sensa.hr

BONUS VIDEO: