Više puta tokom sesije na pitanje, "šta bi volela da si tada čula", vidim uspešne i jake žene kako nekontrolisano počinju da plaču, jer u tom trenutku osveste, koliko im u životu nedostaju reči podrške.

Zato sam rešila da ovaj tekst posvetim ćerkama i da vas pozovem da razmislimo: Šta ako bismo probali da kažemo našim ćerkama reči, koje bismo voleli da su nama bile upućene?

U koučingu postoji pitanje koje prebacuje iz realnosti u svet imaginacije i podstiče kreativno razmišljanje. Zvuči jako jednostavno: "Šta ako?"

Šta ako bi im rekli, da ono što govore o drugima više govori o njima samima i da je ono što misle o drugima, zapravo projekcija onoga šta misle o sebi.

Koliko često čujemo ružne reči, a i same nemamo puno lepog da kažemo sebi. Šta ako uspemo bar njih da naučimo da misle o sebi drugačije. Da nauče kako sebe da ohrabre, onda kada im to bude najpotrebnije. A biće im potrebno.

Šta ako promenimo narativ i umesto kritike i poređenja sa drugima, one budu čule reči podrške. Umesto strahova koje projektujemo na njih, mi budemo te koje im kažu: Usudi se!
Šta ako ih mi ne osudimo čim dožive prve neuspehe, već im kažemo: U redu je! Ako ti je teško ja sam tu za tebe.
Ne definiše te tvoj neuspeh, već ono šta ćeš uraditi posle njega.
Ne odustaj. Isplači se. Odmori se i kreni dalje.

Promena kreće od nas
Ako želimo da ohrabrimo i podržimo naše ćerke, prvo treba da učinimo nešto i za sebe. Predugo smo mi ćutale kada smo htele nešto da kažemo, i predugo smo govorile DA, kada smo očajnički htele da kažemo NE. Predlažem da okrenemo novi list i mi izgovorimo one reči, koje svaka ćerka treba da čuje:

 • Mila moja, budi dovoljno svoja da znaš ko si i ko nikada nećeš biti.
 • Znaj da imaš pravo da probaš i da odustaneš.
 • Nauči da prepoznaš trenutak kada je vreme da odeš.
 • Izađi iz sobe, iz stana, iz auta, onog trenutka kada se osetiš neprijatno i ne brini šta će drugi reći o tome.
 • Ako budeš morala da biraš, između sebe i drugih, stavi do znanja gde su tvoje granice.
 • Ne napuštaj ti sebe, da neko nebi napustio tebe.
 • Nikad ne podcenjuj one koji nemaju i ne divi se onima koji imaju. Znaj da su to jako promenljive kategorije.
 • Uživaj podjednako u vožnji biciklom, autobusom, avionom ili jahtom. Veruj mi nije toliko bitno gde si, već to kako se ti osećaš u svojoj koži.
 • Bićeš podržana i znaćeš kako da podržiš druge.
 • Videćeš mnoga lepa mesta, ali želim da znaš da postoji i drugačija realnost, zato što saosećajnost osnažuje ljude.
 • Želim da znaš stvarima cenu, ali isto tako da znaš da ti nisi stvar i da nemaš cenu.
 • Budi svesna sebe i toga koliko si vredna i voljena.

Hajde da ne podrazumevamo, već da kažemo ćerkama da su dovoljne, voljene i hrabre. Da mogu biti i nežne i jake. Da donose odluke iz ljubavi, a ne iz straha ili potrebe. Šta ako ih mi svemu tome naučimo, pa život neće morati tome da ih uči.

Davno mi je jedan gospodin rekao: „Tebe je teško impresionirati (You are so hard to impress)“.
Mnogo kasnije sam shvatila koliki je to bio kompliment. Imam ćerku i definitivno ću nastojati na tome da ona bude „svesna, svoja i hard to impress“.

Izvor: Sensa/Elena Srzentić Frleta, magistar socioloških nauka, transformacioni coach i autor coaching programa za žene LadyLifeCoach

BONUS VIDEO: