Psiholog i profesor Džon Gotman izneo je četiri glavne 'toksične' osobine koje će garantovano prekinuti vašu vezu pre nego što ona uopšte bude imala priliku da procveta. Džon Gotman je identifikovao kritiku, prezir, odbrambenost i treman ćutanjem/tišinom kao glavne obrasce koji mogu da 'unište' odnose.

1. Kritika

Pre svega treba biti svestan da postoji razlika između kritike i zamerke. Kritikom se napada osoba ili neka karakterna osobina. Potpuno je drugačije ukoliko iznesete zamerku na nečije ponašanje koje vam smeta. Važno je obratiti pažnju na ton i razmisliti o onome što želimo da kažemo pre nego što izgovorimo.
Na primer. ako vaš partner ostavlja za sobom u kupatilu podignutu dasku, kritika je ako ga nazovete lenjim i glupim zbog toga. Mnogo je korisnije da ukažete na obratac i zamolite ga da promeni ponašanje.

2. Prezir

Prezir je možda najrazorniji od ove četiri stavke. Prezir je otvoreno pokazivanje nepoštovanja prema partneru. Najčešće u žaru svađe izgovaramo stvari koje pokazuju prezir prema partneru i zato je važno da se, kada osetimo da se temperatura raprave zagreva do usijanja, malo sklonimo i razmislimo o sledećem koraku.

3. Defanzivnost

Još jedna osobina sa kojom se parovi bore je defanzivnost. Ako stalno pronalazimo opravdanja, ne preuzimamo odgovornost i krivimo jedno drugo – to je defanzivnost. Otvorena komunikacija i aktivno slušanje mogu napraviti razliku – umesto momentalne odbrane, saslušajte partnera šta ima da kaže.

4. Tretman tišinom/ćutanje

Ovo se dešava kada osoba izbegne veliku svađu i direktno se suoči sa problemom u korist okretanja glave na drugu stranu. Osoba koja se brani tišinom obično misli da čini pravu stvar kako bi smirila situaciju. Ali to na kraju dovodi do toga da partneri jednostavno veruju da ovom drugom nije dovoljno stalo da reše neku temu sa kojom se suočavaju.

(Sensa)

BONUS VIDEO: