Narcisi su skloni tome da kontrolišu i manipulišu, a u komunikaciji sa njima nikada ne znate šta možete da očekujete.

Evo kojih 8 rečenica vam mogu pomoći da razoružate narcisa i povratite kontrolu u razgovoru:

1. "Razumem vašu perspektivu." - Iako to ne znači da se slažete sa njima, ova fraza potvrđuje da slušate bez da im hranite potrebu za stalnom validacijom.

2. "Hajde da se držimo činjenica." - Narcisi često izvrću narative kako bi odgovarali njihovoj verziji priče. Fokusirajući se na objektivne činjenice, preusmeravate razgovor sa ličnih optužbi na istinu.

3. "Neću da se raspravljam sa tobom." - Ovo postavlja granicu, signalizirajući da nećete biti uvučeni u beskrajnu debatu u kojoj narcis možda želi da dominira ili da vas omalovaži.

4. "Ovaj razgovor je završen." - Ako stvari postanu previše zagrejane, u redu je odlučno prekinuti razgovor. Zapamtite, imate pravo da zaštitite svoje mentalno i emocionalno blagostanje.

5. "Ne." - Ponekad je najjednostavniji odgovor najefikasniji. Ne morate uvek da opravdavate svoje odluke. Jasno i čvrsto "ne" može biti neverovatno moćno.

6. "Cenim vaš doprinos." - Ovo je ljubazan način priznavanja njihovog mišljenja bez pristanka ili obavezivanja na njega. Neutralan je, nekonfliktan i ostavlja malo prostora za raspravu.

7. "Hajde da razgovaramo o ovome kada budete mogli da komunicirate sa poštovanjem." - Zahtevanje komunikacije sa poštovanjem postavlja važnu granicu. Ako ne mogu da se angažuju bez omalovažavanja ili vređanja, u redu je da pauzirate i odložite razgovor za kasnije.

8. "Ja vidim stvari drugačije." - Dozvoljeno vam je da imate sopstvenu perspektivu. Ova fraza izražava neslaganje bez direktnog osporavanja ili suočavanja sa njihovim gledištem.

(Sensa)

BOUS VIDEO:

OVO SU TRI RAZLOGA ZBOG KOJIH PUCAJU BRAKOVI U SRBIJI: Mladi su narcisoidni, ne žele da se potčine ni partneru, NI DETETU Kurir TV