Mesec oktobar je poznat kao mesec mentalnog zdravlja, važna prilika da se fokusirate na svoje blagostanje i na zaista važne stvari. Otkrijte 8 korisnih stvari koje možete uraditi za sebe tokom ovog perioda!

Komunicirajte i povežite se sa drugima
Autentične veze sa voljenim osobama su neophodne za mentalno zdravlje. Ovog meseca pokušajte da provedete vreme sa prijateljima i porodicom, otvoreno komunicirajte i delite svoje misli i osećanja. Zakažite sastanke sa prijateljima i stalno razgovarajte telefonom sa svojom porodicom.

Planirajte redovne pauze
Zauzet raspored može dovesti do mentalne iscrpljenosti. Obavezno pravite redovne pauze da se opustite i odvojite od stresa. Šetnja u prirodi ili samo 30 minuta odmora mogu učiniti čuda za vaše blagostanje.

Postavite male i opipljive ciljeve
Postavljanje realnih ciljeva za sebe može vam pomoći da se osećate motivisanije i ispunjenije. Budite realni prema sebi i svom rasporedu. Ako se inače budite u 12 sati, ne možete iznenada reći da ćete početi da se budite u 5 ujutru i da ćete trčati 3 km. Razbijte svoje velike ciljeve na male korake i proslavite svaki uspeh.

Odvojite vreme za sebe
Važno je da obratite pažnju na sebe i volite sebe, baš onakvima kakvi jeste. U tako užurbanom svetu, odvojite vreme za aktivnosti koje vam donose radost i zadovoljstvo, bilo da je u pitanju čitanje, slikanje, kuvanje ili bilo šta drugo što vas čini srećnim. Ove stvari mogu izgledati male, ali su zaista važne kada je u pitanju vaše blagostanje.

Razvijte svoju kreativnu stranu
Učešće u kreativnim aktivnostima, kao što su slikanje, crtanje, skulptura, muzika ili pisanje može biti terapeutsko i može vam pomoći da izrazite svoje emocije i misli na pozitivan način. Idite na izložbe, koncerte, pročitajte dobru knjigu ili pokušajte da izrazite svoje emocije kroz pisanje. Sve ove aktivnosti će imati terapeutski efekat za vas.

Naučite da kažete "ne"
Nemojte se plašiti da postavite jasne granice i odbijete odgovornosti ili zahteve koji mogu negativno uticati na vaše mentalno zdravlje. Važno je naučiti da kažete „ne“ kada osećate da se ne možete suočiti sa situacijom. Nemojte čekati dok vam ne ponestane energije i ne možete ništa učiniti za sebe. Delujte rano i vodite računa o sebi.

Provedite vreme u prirodi
Izaberite da provedete vreme na otvorenom i povežite se sa prirodom. Šetnja u šumi, planinama ili parkovima može imati umirujuće i revitalizirajuće dejstvo na um. Možete dobiti jasnoću o određenim stvarima i čak se možete bolje odmoriti.
Takođe možete pokušati da u svoju dnevnu rutinu uključite šetnju snage.

Rutina spavanja
Oktobar može biti idealan mesec za kreiranje rasporeda spavanja. Pokušajte da idete u krevet u isto vreme svake noći. Odustanite od vremena provedenog na Instagramu pre spavanja i izaberite, umesto toga, da pročitate nekoliko stranica knjige koju ste dugo želeli da počnete.

(Sensa)

BONUS VIDEO:

MENTALNO ZDRAVLJE SRBA: Ljudi više ne znaju kako je to biti smiren i bezbrižan! Kurir televizija