Jutro je najvažniji deo dana, odlučujući trenutak kada kreiramo energiju koja će nas pratiti celog dana. Zato je važno da jutrima posvetimo posebnu pažnju, da imamo svoje rituale i srećne trentuke koje će nas lagano i jednostavno, sa puno optimizma uvesti u dan pred nama. Nažalost, vremena je sve manje i manje u savremenom užurbanom svetu. Zato vam otkrivamo jednostavnih 6 pravila za srećno jutro za koje vam treba samo 6 minuta, iz knjige "Čudesnojutro", autora Hal Elroda.

"Siguran sam da smo svi saglasni sa činjenicom da potrošiti samo šest minuta dnevno da biste se razvili u osobu sposobnu da postigne nivo uspeha i sreće koji zaista želite, nije samo razumno, već i apsolutno neophodno, čak i ako ste u velikoj meri u škripcu sa vremenom", piše Hal Elrod, autor knjige "Čudesno jutro".

Evo kojih 6 stvari treba da uradite ujutru za 6 minuta za više sreće i uspeha tokom dana:

1. Prvi minut - Tišina

Zamislite da se ujutru probudite u najsmirenijem raspoloženju, široko zevate, protežete se od zadovoljstva i osmehujete se. Umesto da nasumično i nemirno trčite u dan pun stresa, prvi minut provedete u miru i potpunoj tišini. Uspravite se i sedite mirno i dišete polako i duboko. Možda se pomolite i iskažete zahvalnosti za ovaj prijatan trenutak ili zamolite Boga da vas uputi na pravi put. Važno je da osvestite da ste prisutni ovde i sada, u sadašnjem trenutku. Kada ste svesni sadašnjge trenutka, vaš um se smiruje, telo opušta, napetost popušta. Osećate samo potpuni mir.

2. Drugi minut - Afirmacije

Izgovorite svoje dnevne afirmacije — one koje vas podsećaju na vaš neograničen potencijal i vaše najveće prioritete, i čitajte ih naglas od početka do kraja. Kako se sve više fokusirate na ono što je najvažnije, vaš nivo unutrašnje motivacije raste. Podsetite sebe šta ste sve sposobni da uradite, tako ćete podići i svoje samopouzdanje. Razmišljanje o tome šta ste sada postigli i koji je vaš sledeći cilj, daje vam energiju za nova dela i dostignuća neophodna za život koji zaista želite i zaslužujete.

3. Treći minut - Vizualizacija

Zatvorite oči i zamislite vizuelnu tablu, zamislite dan koji je pred vama. Vaša vizualizacija prikazuje kako će biti i kako ćete se osećati kada postignete svoje ciljeve. Vizualizujte svoj savršen dan; zamislite sebe kako uživate u svom omiljenom poslu; zamislite kako se smejete nečemu u krugu porodice ili sa drugim ljudima koje volite i koji su vam važni i lako ostvarite sve ono što ste planirali za danas. Vidite kako se sve to dešava, i doživljavate emocije koje ćete doživeti u trenutku kada se to desi. Ovakve misli će vas ispuniti radošću i podstaći da uradite ono što želite.

4. Četvrti minut - Vežbanje zahvalnosti

U ovom trenutku zapisujete na čemu ste zahvalni, dostignuća na koja se ponosite i koje rezultate želite da postignete na današnji dan. Na taj način dovodite sebe u stanje samopoštovanja, inspirisani ste i imate više samopouzdanja. Vođenje dnevnika zahvalčnosti je nadahnujuće i može vam pomoći da osvestite koliko dobrih stvari imate u životu, kao i koliko još divnih možete da stvorite.

5. Peti minut - Čitanje

Ovaj minut posvetite čitanju knjige koja je trenutno vama aktuelna. Pročitajte jednu ili dfe stranice, nije važno. Bitno je da dobijete nove ideje koje možete iskoristiti za postizanje boljih rezultata, posebno ako je to knjiga za samopomoć i lični razvoj. Naučićete nešto novo na samom početku dana što će vam pomoći da se osećate bolje i efikasnije razmišljate.

6. Šesti minut - Vežbanje

Iskoristiote ovaj poslednji trenutak da aktivirate svoje telo. Možete jedan minut trčati u mestu, šetati kroz kuću, uraditi par čulčnjeva ili trbušnjaka. najvažnije je da se potpuno probudite i uzburkate svoj kardiovaskularnisistem, postanete energični, pažljivi i fokusirani.

"Način na koji se budite svaki dan i vaša jutarnja rutina (ili nedostatak iste) dramatično utiču na vaš nivo uspeha u svakoj pojedinoj oblasti vašeg života." - istakao je autor knjige "Čudesno jutro".

Izvor: Sensa