Moguće je da ponekad u životu stvari ne idu onako kako ste zamislili, ne odvijaju se prema određenom scenariju. Život je nepredvidiv, okolnosti se stalno menjaju, ljudi se menjaju, vi se menjate... Moguće je da vam je ostvarenje nekog sna otežano i da se neki planovi tokom života nisu ostvarili, ali nema prosora, ni vremena za očajanje.

Jedan od najvažnijih lekova u izazovnim situacijama jeste pozitivan stav. Kada se foksuirate na pozitivno, čak i u najvećim olujama, osećate se bolje, lakše nalazite rešenja i spremate sebe za promene.

Bilo bi potpuno nerealno u takvoj situaciji govoriti o pozitivnom pozitivnom, o tome da treba verovati u najbolje i sigurno će sve biti u redu. Tako je, neophodan je pozitivan stav. Ali trebaju nam specifičnosti. Važno je da se čovek usmeri, orijentiše u teškom periodu. Važno je odabrati odgovarajuću taktiku reagovanja kako biste sebi manje štetili i brzo se okrenuli suncu.

Citat psihologa Fila Makgroa otkriva kako da u životu izađemo iz svakog problema, nevolje ili situacije koja nam ne odgovara:

"U životu imate tri opcije za izlazak iz bilo koje situacije. Odmaknite se od situacije, promenite je ili prihvatite."

"Odmaknite se od situacije" u ovom kontekstu podrazumeva da, ukoliko problem ne zahteva hitno rešenje od vas, i ako nemate dovoljno informacija da donesete odluku, onda nema razloga da impulsivno delujete. Sačekajte, smirite se, ne radite ništa i sačekajte da vam situacija postane jasnija. Dajte sebi vremena da posmatrate, sve odmerite, uporedite alternativne scenarije.Tek potom delujte! Primeri. Ne treba da se mešate u tuđe konflikte, ne treba da donosite nedvosmislenu poslovnu odluku kada je malo informacija, i kada ništa ne gubite zbog kašnjenja.

Promenite ono što možete da promenite, kako je objasnio psiholog. Uradite sve što možete i što je u vašoj moći, ali nemojte da se nervirate zbog stvari koje su van vaše kontrole. Ako osećate da je situacija pod vašom kontrolom, ako će nešto zavisiti od vaših napora ovde i sada, onda delujte. Preuzmite odgovornost.

Na primer, ako se odnos ohladio, ali osećanja su i dalje živa, onda morate da razjasnite, poboljšate i sačuvate pre nego što bude prekasno.

Ako ne možete da utičete na određenu situaciju, ako nije u vašoj moći, zašto onda očajavati i mučiti sebe. Prihvatite je i nastavite da radite na sebi. u životu mi nismo oni koji drže sve konce u svojim rukama, život zna da nas iznenadi, i to treba da prihvatimo. Prilagodljivi smo i uvek se možemo uskladiti sa tokom života.

Na primer, vaša pozicija je ukinuta, profesija je postala manje tražena, a prihod od nje više nije tako dobar. Prihvatite to kao realnost tržišta i opredelite se za nešto drugo. Ili, bivši partner je izabrao drugu osobu umesto vas, gradi vezu sa nekim novim i ne želi da se pomirite. Pustite to, iskoristite ovu situaciju u svoju korist tako što ćete raditi na sebi i pronaći nekoga ko će iskreno da vas voli.

Čak i kada se čini da nemate izbora, uvek ga imate. Celog života imate izbor da odlučite kako ćete gledati na život sa svetlije ili tamnije strane.

Izvor: Sensa