Sretanje srodne duše ne dešava se slučajno i iznenada, već onda kada ste zaista spremni za to. Zašto se sve dešava na ovaj način? Zamislite da ste upoznali ljubav svog života, ali u trenutku kada ste potpuno nespremni za nju. Šta se onda dešava? Postepeno ćete početi da kvarite svoju vezu, ponekad i nesvesno. Stoga, ako želite da veza bude zdrava, duga i stabilna, vredi prvo da uradite svoj „domaći zadatak“, tj. da počnete od sebe. Evo šta treba da uradite:


1. Analizirajte svoje obrasce ponašanja

Obrasci ponašanja su oni karakteristični nizovi radnji i dela koje pozajmljujemo od rodbine, prijatelja i okoline uopšte. Ovi obrasci vode naše odluke i načine reagovanja na situacije. Na primer, ako se odnos vaših roditelja ni na koji način ne može nazvati zdravim i stabilnim, najverovatnije ćete podsvesno verovati da je to normalno, a to će stvoriti slične sukobe sa vašim partnerom. Ako su vam u detinjstvu stalno govorili da niste dovoljno pametni ili lepi, to može dovesti do problema sa samopoštovanja. Razumevanje koji obrasci ponašanja upravljaju vašim životom daće vam slobodu da radite ono što želite - a ne ono što ste "programirani" da radite.

2. Upoznajte sebe

Zaista treba istinski da upoznate sebe stvarno. Šta to znači? To znači da morate da saznate sopstvene vrednosti, standarde, šta volite, a šta ne, kakav život biste najviše voleli da živite i šta vam je najvažnije. Ako to ne učinite, lako se možete „izgubiti“ u drugoj osobi kada započnete vezu. Zamislite, na primer, da sanjate da putujete oko sveta, ali onda upoznate partnera koji najviše ceni mir i tišinu i želi da se skrasi u kući. Ako osećate da ga volite, ostanak s njim može izgledati kao savršeno prihvatljiva žrtva, ali kako godine braka budu prolazile, sigurno ćete se osećati kao da ste izdali svoj san, dozvoljavajući nekome da donosi odluke umesto vas. Zato je bolje da unapred zamislite šta zaista želite kako se posle ne biste kajali.

3. Prihvatite sebe sa svim vrlinama i manama

Uklonite maske koje nosite kako biste zadovoljili druge. Tek kada počnete da uživate u vremenu provedenom nasamo sa sobom, uklonićete prepreku koja sprečava srodnu dušu da uđe u vaš život. Ako vreme provedeno bez srodne duše smatrate samo vremenom dok ste je čekali, onda je verovatno da ćete je podsvesno odgurnuti od sebe. Kažete sebi da je ta osoba, koju nikada niste videli važnija od vas samih i vašeg života. Da tek nakon što je upoznate, postajete potpuna ličnost. Zapravo, nema ničeg seksepilnijeg od osobe koja poštuje sebe, živi sopstvenim životom i shvata da ne treba da se pretvara da je neko drugi, bila ona u vezi ili ne.

4. Prestanite da čekate

Uradite ono o čemu ste oduvek sanjali. Počnite da radite na ostvarenju svojih snova. Ako želite da promenite posao, da idete na put ili da popravite svoj stan, nemojte čekati znake odozgo. Ne zaustavljajte svoj život zbog nekog drugog. Ako napustite svoj san, nakon toga ćete se osećati veoma loše. Zato odmah uzmite parče papira i olovku, zapišite sve stvari koje sanjate da radite, a zatim od njih izaberite one koje možete da uradite (ili počnete da radite) odmah. Ako vaš život bude ispunjen, biće vam mnogo lakše da u njega privučete pravu ljubav.

5. Šta očekujete od partnera

Napravite sopstvenu listu kvaliteta za koje mislite da vaša srodna duša treba da ima. Kada vam je jasno šta želite i radite na tome da to postignete, ta odlučnost može učiniti čuda. Budite konkretni koliko želite, ali ne zaboravite da napišete tačno kako želite da se osećate u društvu te osobe. Imate svoje standarde i ne bi trebalo da se zadovoljite nekim samo zato što ne želite da budete sami.

Izvor: Sensa