Da vas opterećuje odnos koji imate sa članom porodice čije ponašanje smatrate toksičnim? Ovo je jedan od problema sa kojim se suočava sve veći broj ljudi i nije nimalo lak zadatak pronaći kompromis u vezi sa takvom osobom.

Ne možemo naterati druge da se promene, čak i kada je njihovo ponašanje štetno. Ovo je posebno poražavajuće za one koji se nadaju da će njihov roditelj, brat ili sestra ili član šire porodice poslušati razum i učiniti bolje. Mnogi od nas imaju nepromenljivog člana porodice, ali se i dalje sećamo vremena kada smo molili za promenu - bezuspešno, naravno.

Sigurno se pitate šta da radite sa takvim članom porodice? Ovo su neki od saveta koje možete pokušati i pronaći rešenje za svoj problem.

Oslobodite se starih fantazija

Kada se suočite sa nesposobnošću ili nespremnošću člana porodice da se promeni, tuga može isplivati na površinu. Ta tuga dolazi od oplakivanja izgubljenog sna o tome kakva bi vaša veza mogla biti da je samo taj član porodice promenio svoje ponašanje. Možda ćete požaliti zbog uloge za koju ste se nadali da će ovaj član porodice igrati u vašem životu, ali otpuštanje ove fantazije ključno je za pronalaženje ravnoteže sa tim članom porodice.

Iako ih ne možete promeniti, možete promeniti sebe

Iako se član vaše porodice neće promeniti, možete promeniti način na koji reagujete. Umesto da započnete svađu ili da se uznemirite, samo se udaljite od neprijatnog razgovora. Ovo može dovesti do povećanog osećaja smirenosti, jer kada se odvojite od starih ciklusa i pronađete mirne načine da odgovorite ili povučete, to takođe umanjuje njihove argumente da su vaše akcije koren problema.

Izgradite druge bliske porodične veze

Pronađite prilike da provedete vreme sa drugim članovima porodice i nastavite da negujete te odnose. A kada dođe do porodičnih okupljanja, saznajte ko će biti tamo i napravite plan da se fokusirate na zdrave i jednostavne aktivnosti. Možete li da provedete više vremena igrajući se sa svojim nećakom i izbegavate svog brata i snaju? Pronađite način da se izolujete od bola nepromenljive dinamike tako što ćete se iskreno zabavljati sa drugima.

Izgradite odnose van porodice

Dođite do prijatelja, pronađite terapeuta ili se pridružite aktivnostima da biste upoznali nove ljude. Stvaranjem novih odnosa i negovanjem postojećih, gradi se mreža podrške koja može ublažiti bol porodične nepovezanosti.

Nijedan od ovih koraka nije toliko zadovoljavajući kao da vidite da član porodice shvata štetu svojih postupaka i promene. Ali pošto ne možemo da kontrolišemo druge, možemo da uradimo sledeću najbolju stvar. Možemo pronaći načine da izlečimo sopstveni bol oko toga i fokusiramo se na stvari koje možemo da kontrolišemo.

(Sensa/Sensa.story.hr)

BONUS VIDEO:

Psiholog o raskidu Instagram/stevovic_andjela