Narcistički poremećaj ličnosti (NPD) je stanje koje karakteriše prenaglašen osećaj sopstvene važnosti, nedostatak empatije i potreba za stalnom pažnjom i validacijom. Narcisoidne ličnostimogu imati poteškoća u formiranju i održavanju zdravih odnosa, a njihovo ponašanje može imati štetan uticaj na ljude oko njih sa posebno dugotrajnim štetnim efektima na njihovu decu.

Šta pokazuju istraživanja?

Istraživanja su pokazala da deca narcisoidnih roditelja mogu da se bore sa pitanjima kao što su samopoštovanje, granice i formiranje identiteta. Međutim, malo je istraživanja sprovedeno o specifičnim pitanjima veza sa kojima se mogu suočiti sinovi narcisoidnih majki.
Studije koje su urađene ukazuju na to da narcisoidno roditeljstvo može imati niz negativnih efekata na decu. Studija objavljena u Journal of Personalityand Social Pscichology pokazala je da deca narcisoidnih roditelja imaju niže samopoštovanje i sklonija su anksioznosti i depresiji (Konrath, et al., 2011). Odvojeno istraživanje u istom časopisu pokazalo je da su deca narcisoidnih roditelja sklonija da i sama razviju narcističke osobine, kao i da doživljavaju teškoće u odnosima sa drugima (Barri, et al., 2003).

Posledice odrastanja sa narcisoidnom majkom

Dete kome je majka narcisoidna, vremenom formira iskrivljen pogled na svet, jer mu je zapoveđeno da ga vidi majčinim očima i izvršava njene naloge. Na kraju, dete vidi (ili pretpostavlja) da je većina, ako ne i sve, veza ovakva. Kao rezultat toga, kao odrasli, ovi ljudi mogu postati programirani da se klone veza i ne dozvoljavaju sebi da budu ranjivi.

Ako osoba ne zna ko je ili nema pozitivan osećaj identiteta, teško je uspostaviti vezu sa drugom osobom na intimnom nivou. U ekstremnim slučajevima, postaje teško uspostaviti vezu sa ljudima ili grupama uopšte, zbog socijalne anksioznosti. Kada muškarac, u ovom slučaju, nije siguran ko je i ima nisko samopoštovanje – jer mu je neko uvek govorio da nije dovoljno dobar – teško im je da veruju drugim ljudima ili da su autentični kada pokazuju ljubaznost.  Ova pitanja direktno utiču na sposobnost sin narcisoidne majke ima bilo kakvu značajnu vezu, jer uvek preispituju sebe i one koji ih vole.

Prvi korak ka slobodi

Za sinove narcisoidnih majki je važno i da se pre svega pomire sa realnošću - da su odrasli sa narcisoidnom majkom i da zatim započnu sa procesom isceljenja. Na izvestan način, njihova borba predstavlja oslobađanje od majčinog toksičnog nasleđa, manipulacije i kontrole. Isceljenje je moguće i neophodno je za muškarce koji su odrasli sa narcisoidnim majkama da prođu kroz svoju traumu iz detinjstva i otkriju svoj pravi potencijal kao odrasle osobe. Na ovaj način dozvoljavaju sebi da dožive veću radost i ispunjenje i stvore život koji funkcioniše onako kako žele i da vole ljude koji im donose sreću.

Možda će vas zanimati i da li narcisi mogu biti verni u vezi.

Sensa

BONUS VIDEO:

"PROKLELI SU IH DA NE MOGU DA UZVRATE LJUBAV" Svičević: Prepoznaćete da neko pati od narcističke traume PO OVOJ STVARI  Kurir TV