Često se pitamo da li narcisi mogu da budu odani u partnerskom odnosu. Odgovor je kompleksan, jer postoje različiti tipovi narcisa. Pojedini mogu biti verni iz određenih pobuda kao što je želja da ostave utisak lojalne osobe kako bi sačuvali svoj imidž u društvu. Ukoliko dobijaju konstantnu pažnju i divljenje od strane partnera, možda neće imati potrebe da traže potvrdu na drugom mestu.

Međutim, narcisi takođe imaju niz osobina koje mogu da ih podstaknu na preljubu. Njihova stalna žudnja za divljenjem mogla bi da ih natera da traže potvrdu izvan svog primarnog odnosa. Nerazumevanje ili zanemarivanje osećanja svog partnera može im olakšati da varaju bez kajanja. Osećaj da zaslužuju više učiniće da olako opravdaju neverstvo. Ali, iako narcisi mogu da ispolje ponašanje koje ih čini podložnijim preljubi, to ne znači da su svi takvi.

Ovo su 4 razloga zašto narcisi mogu da budu neverni:

1. Nedostatak empatije

Narcisi često imaju poteškoće da razumeju partnera i njegove potrebe. Upravo ta nemogućnost da se na dubljem emotivnom nivou povežu i da pruže određenu dozu saosećanja vode u prevaru.

2. Smatraju da su povlašćeni

Narcisi misle da zaslužuju poseban tretman i privilegije. To može da se manifestuje kroz potragu za novim čljudima koje će da osvoje. Zapostavljaju svog partnera tako što ga stavljaju na poslednje mesto.

3. Impulsivni su

Narcisi su skloni impulsivnom ponašanju, ne razmišljajući o posledicama. Zbog vatrenog temperamenta često ulaze u odnose sa drugim ljudima bez obzira što su u tom trenutku zauzeti, bez osećaja krivice.

4. Nesigurni su i ljubomorni

Paradoks je što se narcisi prezentuju kao osobe sa ogromnom količinom samopouzdanja I ljubavi prema sebi. Istina je da su duboko nesrećni I nesigurni zato često povređuju partnera kako bi uzeli kontrolu u svoje ruke i osećali se dominantno. 

Evo 4 razloga zašto narcisi ipak mogu da budu verni:

1. Faza idealizacije

Narcisi su na početku veze često skloni idealizaciji, gde obasipaju partnera pažnjom, naklonošću i pohvalom. Tada mogu da budu veoma posvećeni i verni, jer doživljavaju svog partnera kao izvor potvrđivanja i divljenja.

2. Strah od otkrivanja

Narcisi često pedantno kreiraju svoju sliku u društvu i plaše se javnog poniženja. Ovaj strah ih može odvratiti da se upuste u aferu, jer bi to moglo da sruši renome koji su gradili.

3. Strah od napuštanja

Ako se veoma vežu za partnera, kod narcisa može da se javi strah od napuštanja. U tom slučaju, trudiće se na sve načine da ga zadrže.

4. Dugoročna stabilnost

Neki od narcisa daju prednost kontinuitetu u ljubavi i vrednuju dugoročnu vezu. To ih može motivisati da ostanu verni kako bi očuvali stabilnost.

Izvor: Sensa

BONUS VIDEO: