Manipulatori su i te kako lukavi i taktični. Dolazi kada se najmanje nadate, a shvatate da ste izmanipulisani tek nakon što ste upali u zamku. Međutim, postoji način da pobedite manipulatora na samom početku.

1. „Vidim šta pokušavaš“

Manipulator je uspešan samo ako ne možete da vidite kroz njih. Onog trenutka kada shvatite koje su njegove prave namere, imate dve opcije, da igrate zajedno ili da otkrijete njegove karte. Ono što je tako sjajno u vezi ove druge opcije je to što vam štedi dosta vremena. Ako neko pokušava da manipuliše vama kako bi nešto dobio, možete jednostavno da kažete da znate šta traži i da mu odmah date odgovor. Na taj način će da nauči lekciju da ne padaju svi na njegove trikove.

2. „Slažem se oko toga da se ne slažemo“

Znate li koja je najgora noćna mora manipulatora? Neko ko nije voljan da se pomeri - čak ni malo. Manipulatori vole da pronađu način da vas ubede u svoju istinu i izokrenu narativ u svoju korist, ali da bi to uradili, potrebno im je da budete otvoreni za diskusiju.

Ako malo razgovarate sa nekim, samo da biste shvatili da imate posla sa manipulatorom, a ne sa osobom koja je iskreno zainteresovana za samu temu, možete jednostavno slegnuti ramenima i reći: „Hajde da se složimo da se ne slažemo.

Na ovaj način prekidate razgovor pre nego što vam izmakne kontroli i štedite energiju. Ako manipulator nastavi da pritiska, iskrenost je vaša odbrana „Vidi, ne želim više da razgovaram o tome. Ja ću krenuti, ali hvala na razgovoru.”

3. „Javiću se“

Svaki manipulator sprovodi svoju lukavost u delo jer koristi to što osoba nema vremena da procesuira emocije i analiziranje o stvarima. Kada morate da donesete odluku u trenu, veća je verovatnoća da ćete upasti u zamku i učiniti nešto što nije u vašem najboljem interesu.

Toga su, naravno, svesni manipulatori. Zbog toga mrze kada zauzmete prostor, koji vam je potreban da biste ozbiljno razmislili o svemu. Ne vole fraze poput „Dozvolite mi da razmislim o tome“ jer to znači da imate više vremena da promišljate nezavisno i kritički, smanjujući njihove šanse za pobedu.

4. „Ne sviđa mi se ovo“

Može izgledati ranjivo i „slabo“ priznati da vam je nešto neprijatno, ali u realnosti je neverovatno otmeno i samouvereno. Jer to znači da možete asertivno uspostaviti svoje granice bez osećaja krivice ili straha. To znači da ste iskreni o tome ko ste. To znači da ste sami sebi bez izvinjenja. I ako postoji nešto što manipulatori ne vole, to je osoba koja se oseća dobro u svojoj koži, da ne želi da pomera svoje granice ni zbog koga. 

5. „Hvala, ali ipak ne“

Manipulatori obično dobijaju ono što žele koristeći tuđe emocije u svoju korist. Strah. Želja. Zavist. Naša osećanja čine nas podložnim manipulaciji. Stoga je najbolji način da se zaštitite da se ponašate što više distancirano i daljeno. Na kraju će da odustane i da vas ostavi na miru, porčuju sa sajta Hack Spirit.

Saznajte kojih se 6 stvari narcisi najviše plaše.

BONUS VIDEO: 

NE NASEDAJTE! PRVI SIMPTOM BOLESTI ZAVISNOSTI JE MANIPULACIJA! Raketić otkrila šta je odgovorno pijenje i ZABLUDE  Kurir TV

Sensa/A.S.