Postoje delovi naše ličnosti koji su izuzetno pozitivni i na koje smo ponosni, ali postoje i mračniji koje teško prihvatamo. U skladu sa navedenim, korisno je posmatrati podelu arhetipova prema Karlu Gustavu Jungu, gde se jedan od delova kolektivnog nesvesnog naziva senka. Upravo senka predstavlja mračni i emotivni deo naše psihe, a sastoji se od aspekata koje podsvesno odbacujemo; radi se o našim manama i svim stvarima u vezi sa nama kojih se nekako stidimo i potiskujemo.

 Odbacivanje i neprihvatanje naše senke je uobičajena pojava, a upravo to dovodi do nedostatka blagostanja u životu. Iako su delovi naše ličnosti povezani sa senkom turbulentni i teško prihvatljivi, ne smemo ih zanemariti. Za mentalno i emocionalno ispunjenje važno je biti potpuno svestan sebe i svojih dobrih i manje dobrih strana.

Zašto ignorisanje senke ne donosi dobro?

Konstantno ignorisanje i odbacivanje delova senke neće učiniti da ti aspekti magično nestanu. Ovo ponašanje će rezultirati različitim negativnim obrascima ponašanja usmerenim prema nama samima ili prema ljudima oko nas. Možemo da imamo nisko samopoštovanje, da se ponašamo uvredljivo i uznemireno ili da budemo previše zaokupljeni sobom. Sve ovo je odraz činjenice da ćemo kod drugih primetiti stvari koje nećemo ceniti kod sebe. Rad na prihvatanju senke može nam pomoći da se udaljimo od ovih negativnih posledica kako bismo mogli da zakoračimo u srećniju i optimalniju stvarnost.

Prihvatanje senke je važno iz nekoliko razloga

 Zaboravite da je vaša senka greška – ona je sastavni deo vas i vaše ličnosti, baš kao i delovi koje mnogo lakše prihvatate.

3 prednosti koje nam donosi prihvatanje senke:

Prednosti rada sa senkom su brojne, a ovo su 3 osnovne prednosti koje će nam obezbediti prihvatanje ovog dela naše ličnosti.

1. Samopouzdanje i samopoštovanje postaće sastavni delovi vaše ličnosti

 U vreme neprihvatanja sopstvene senke postojali su delovi nas koje smo skrivali i kojih smo se stideli, ali sada to više neće biti tako. Aspekti nas koji nam se ne sviđaju nikada neće nestati ako ih ignorišemo, oni će samo stalno unositi nemir u naše živote. Konačnim i potpunim samoprihvatanjem doći ćemo do stanja u kojem našu senku ne smatramo toliko važnom, pa nam neće praviti gore navedene probleme.

2. Naučićete kako da izgradite bolje odnose sa drugima

 Ne možemo imati dobre odnose sa drugima ako ih nemamo sa sobom, a prihvatanje senke nas vodi upravo u tom pravcu. Tek kada u potpunosti prihvatimo svoje mane biće nam lakše i jednostavnije da prestanemo da tražimo apsolutno savršenstvo u drugima jer to nećemo smatrati tako poželjnim. Često su mane koje smo primetili kod drugih bile projekcija naših negativnih strana koje smo ignorisali, ali sada neće biti toliko naglašene.

3. Otkrićete svoje skrivene talente

Tek kada de-naglasimo svoje negativne strane, moći ćemo u potpunosti da oslobodimo one pozitivne. Skretanjem fokusa sa negativnosti, daćemo prostor svesti o sopstvenim talentima i snagama. Ko zna, možda se u nama krije pravi umetnik, psiholog ili detektiv – samo to moramo da prihvatimo sa svim njegovim prednostima, ali i manama!

Pročitajte još i Kako da prepoznamo mračnu senku svoje duše: evo zašto treba da zapisujemo snove.

BONUS VIDEO:

Oslobodite se mišljenja drugih ljudi description: Ako stalno brinete šta drugi misle o vama odgovorite sebi na ova pitanja TikTok/drjuliesmith

 Sensa.hr/Sensa/M.D.