Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sve je baš onako kako i treba da bude: ne mislimo na prošlost i ne bojmo se budućnosti

Prava je mudrost uvideti na koje situacije u životu možemo da utičemo pa i da ih menjamo, a na koje ne možemo pa bi iz tog razloga trebalo da ih prihvatimo. Katkad su trud i napor potpuno kontraproduktivni, a strpljenje najveća ...

  Izvor: Foto: Profimedia

Prihvatanje situacije takvu kakva jeste zapravo je nepružanje otpora. Niko ne kaže da je ovaj trenutak savršen, ali treba ga videti upravo onakvim kakav i jeste. Imate li izazove u životu? Naravno, pa ko ih nema!? Ljubav, karijera, porodica, prijateljstvo, zdravlje... Nije lako održavati ravnotežu u modernom načinu života i biti ispunjen u svakom od tih područja. Ali ako ste na bilo kojem od polja u situaciji koja je daleko od one kakvu želite, razumem vas. I ja sam u životu nailazila na teškoće, manje ili veće.

Nije da vas tešim, ali kako god se osećali u ovom trenutku, sigurno niste jedini koji svoju svakodnevicu doživljava teškom. Možda želite ponešto ili znatno drugačiju situaciju, a možda samo ne želite ovu koja vas trenutačno muči. Bilo da je reč o besparici, o odnosu koji vam oduzima energiju ili o usamljenosti jer nemate partnera, nešto je svim tim situacijama zajedničko: pitanje možete li šta da učinite kako bi ponovno uspostavili kontrolu. Zbog potrebe da kontrolišemo svoje životne okolnosti i okolinu često smo frustrirani jer pokušavamo štošta, a rezultata često nema.

Aakaash Mudra: zamenite negativne emocije pozitivnim...

Ponekad se zaista ne može učiniti ništa da se nađe rešenje, ali ponekad moramo zapeti i potruditi se. Samo kako znati kad nešto preduzeti, a kada čekati? Kako da znamo da li je neka situacija za nas dobra čak i ako se takvom ne čini? I zašto je dobro otpustiti očekivanja i kako to uraditi? Sva ta pitanja su mučila i mene, i često sam nalazila rešenja, pa neka želim da podelim sa vama. Možda vas podstaknem na promenu ili pak na prihvatanje - jer obe varijante mogu biti dobro rešenje.

Nije lako prihvatiti da je ono što nam se trenutno događa naša sudbina i da se tu ništa ne može. Pokušavamo da našemo rešenje i neretko zaglavimo u unutrašnjem konfliktu. Teorija izbora američkog psihijatra Vilijama Glesera deli konflikt na dve vrste:

  • istinski
  • lažni

Kod istinskog (pravog) konflikta, ma kako se mi ponašali time uopšte ne utičemo na rešavanje problema, već imamo potrebu nešto da preduzmemo umesto da živimo ispunjeno u drugim područjima života i da strpljivo pričekamo promenu okolnosti ili rešenje koje dolazi spolja. Kod lažnog konflikta postoji barem jedno što možemo učiniti, iako nam to nije prihvatljivo - bojimo se, na primer, da odemo iz lošeg braka "jer ne možemo da živimo sami", ili ne možemo da napustimo slabo plaćen i monoton posao "jer je vreme recesije i posla nema".

Mnogi ne znaju da razlikuju pravi od lažnog konflikta. Gleser kaže da je "ono što činimo suprotno od onoga što je delotvorno: tretiramo pravi konflikt tako kao da će ga veliki napori rešiti (a neće), a lažne konflikte kao da ništa ne možemo da učinimo (a gotovo uvek možemo)." Tako stvaramo bolest ili krizu jer, kad smo konfliktu, gubimo na to silnu energiju i posledica je patnja. U vreme kada sam bila vlasnica marketinške agencije, osetila sam potrebu za promenom posla. Edukovala sam neiskusne ljude koji bi se, nakon godinu do dve rada sa mnom, sa znanjem koje bi stekli, odlučivali da se "prodaju" nekom drugom. Bila sam cenjena u tom svetu pa im je naziv moje agencije u poslovnoj biografiji značio priliku za probitak. Mene je to koštalo i uloženog novca i energije i stalne potrebe za edukovanjem novih ljudi. Umorila sam se. Bila mi je potrebna promena.

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Lični razvoj