Manipulacija se može sresti svuda – u odnosima, kompanijama, čak i državama – i rezultira široko rasprostranjenom štetom. Za one pojedince koji koriste hroničnu manipulaciju da bi dobili ono što žele od drugih taj obrazac interakcije obično biva čvršći kako vreme odmiče, posebno ako manipulator od njega ima koristi i nagrade.

Zašto manipulatori nastavljaju da manipulišu

Hronični manipulatori se navikavaju da se prema drugima ponašaju kao prema sredstvu za postizanje cilja, a tako njihovi odnosi polako trunu iznutra. Ukoliko su njihove metode bile uspešne u prošlosti, čak i povremeno, veća je verovatnoća da će nastaviti da ih koriste – sa svim ljudima i intenzivnije. Najprivlačnija nagrada za manipulatora je da vidi kako njihova strategija funkcioniše, tj. da drugi popuštaju onome što žele, bez obzira na lcenu. Iako su ulozi za manipulatore veliki i oni mogu doživeti neuspehe i loše posledice svog ponašanja, ne postoji solidna prognoza se hronični manipulatori mogu izlečiti, tj. promeniti, piše psychologytoday.com.

Mnogi hronični manipulatori nisu motivisani da se promene – što je ključ za dugoročnu promenu ponašanja – i gledaju na opcije lečenja na isti način na koji gledaju na odnose: nepovoljnu situaciju koja se mora oblikovati tako da odgovara njihovim potrebama.

Mogu li manipulatori ikada da se promene
Foto: Shutterstock Da li se hronični manipulatori ikada mnenjaju

Kakve su prognoze za promnenu

Hronični manipulatori retko znaju kako da se povežu na dubokom, intimnom nivou sa drugima. Njihova sposobnost za empatiju je smanjena, njihove mere za lične interese su van granica, a oni se bore da se povežu. Sve to čini prognozu za lečenje u najboljem slučaju izazovnom - a u najgorem zastrašujućom.

Mnogi hronični manipulatori će se odupreti tretmanu bilo koje vrste, a oni koji na kraju odu obično su primorani na to zbog olakšavajućih okolnosti.

Motivacija je ključna za dugotrajnu promenu, a hronični manipulatori su motivisani da postignu jednu jednostavnu stvar - kontrolu nad drugim situacijama i drugim ljudima. To može dovesti do toga da se sam tretman posmatra kao samo još jedna situacija nad kojom se može uspostaviti kontrola.

Lečenje hroničnih manipulatora treba da bude usmereno na povećanje samosvesti o neprilagođenim ponašanjima, preuzimanje odgovornosti za ta ponašanja i učenje pozitivnih, neštetnih načina za izgradnju odnosa.
Hronični manipulatori su previše svesni onoga što drugi misle i osećaju (što olakšava manipulaciju), ali njihovi senzori za samosvest se retko uključuju, dok su doživotni manipulatori svesni svojih štetnih radnji, ali biraju da ih nastave.

Sve zavisi od detinjstva

Da li će hronični manipulator ikada doživeti duboku, dugotrajnu promenu?

Istraživanja sugerišu da iako ove osobe mogu naučiti neke parametre u interakciji sa drugima, zaista nema leka za njihovo ponašanje.

Nedavna istraživanja takođe pokazuju da za pojedince koji koriste hroničnu manipulaciju, posebno one sa dijagnozom narcizma, njihovo vaspitanje ima mnogo veze sa uspehom lečenja. Oni koji su u detinjstvu doživeli nasilje ili bili zanemareni imaju najviše potencijala da se promene, dok razmaženi, ovlašćeni narcisi retko vide dugoročno poboljšanje.

shutterstock_630815687.jpg
Shutterstock Da li se hronični manipulatori ikada mnenjaju

Prevencija je lek

A šta to znači za milione ljudi zarobljenih u vezama sa hroničnim manipulatorima? Jednostavno rečeno, najbolji scenario će i dalje verovatno uključivati emotivno povređivanje, naporan rad i iscrpljujuće iskustvo kako bi odnos s manipulatorom funkcionisao na bilo kom nivou. Ako je vaš manipulator motivisan, to se može učiniti - ali cena je visoka.

Najbolji tretman može biti prevencija. Naučiti da rano prepoznate znake hroničnih manipulatora i ovladate čvrstim metodama reagovanja na te znake. Umesto da čekate da šteta nastane, udaljite se (kada je moguće) pre nego što osetite jačinu njegovog najjačeg oružja.

BONUS VIDEO:

Dušan Blagojević - Zašto je 21. vek - vek usamljenosti MONDO/Uroš Arsić