Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šta je zona komfora i zašto nam je teško da je napustimo

Da li je način na koji smo odlučili da živimo zaista najbolji mogući način na koji bismo mogli živeti?

  Izvor: Foto: Profimedia

Rizik je situacija u kojoj postoji neizvesnost i mogućnost gubitka. Dakle, kada rizikujemo mi ne znamo tačno šta će da se desi. Situacija može da ima dva ishoda: povoljan i nepovoljan po nas. Ukoliko nam je neki ishod sigurno poznat, onda tu ništa i ne rizikujemo. Kada rizikujemo, to znači da smo spremni da nešto izgubimo da bismo nešto drugo dobili, što procenjujemo da nam je vredno.

Na primer, kada se neka devojka odlučuje za brak, procenjuje da će dobiti ljubav, sigurnost, pažnju, a izgubiti mogućnost da se zabavlja sa mladićima, izlazi možda do kasno itd. Svaki odnos na kraju podrazumeva i neki prećutni ugovor između dve osobe. Ukoliko devojka procenjuje da više želi ovo prvo u odnosu na drugo, pristaje na brak, iako ne može biti sigurna da će dobiti upravo no što je tražila.

Psihološki test: koliko zapravo poznajete sebe...

Brakovi se često i razvršavaju razvodom jer ne dobijamo ono što smo očekivali. To je, kao što vidimo, jedna vrsta rizika. Kao i mnoge druge stvari u životu. Dakle, kada rizikujemo procenjujemo da je ono što ćemo dobiti vrednije od onoga što smo spremni da izgubimo. Ipak, često se odlučujemo da ne rizikujemo već da živimo u takozvanoj "zoni komfora". Zašto?

Kada rizikujemo procenjujemo da je ono što ćemo dobiti vrednije od onoga što smo spremni da izgubimo. Ipak, često se odlučujemo da ne rizikujemo već da živimo u takozvanoj "zoni komfora".

Zona bez rizika

Kada kažemo da neko živi u zoni komfora, onda mislimo da taj neko ne voli da rizikuje, da živi po nekoj utvrđenoj rutini, da živi predvidivo.Inače, kada za neku osobu kažemo da je konformista, to ne znači da ona voli udobnost, već da se radi o osobi koja se povinuje mišljenu većine, koja nema svoj stav, koja se plaši da se izdvoji iz mase. Reč konformista obično pogrešno upotrebljavamo, iako komfor na nemačkom zaista znači udobnost.

Ovo ne smete propustiti

Tagovi

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Lični razvoj