Igra: Čarobnjakova odluka

Pete Sampras je novinaru sajta Business Insider pokazao igru kartama, gde jedna osoba beleži vreme, okreće karte i broji greške. Druga osoba donosi odluku. Odluka je jednostavna: Da li će sledeća karta imati veće ili manje brojeve nego prethodna?

Jedan dan u životu Dalaj Lame: ovo su najvažniji termini za meditaciju...

Ova igra može da se igra brzo, da se što pre prođe špil karata, a osoba koja pogađa može biti suviše isfrustrirana kada zaređa nekoliko grešaka. Tako na primer kada dođe na red "kralj", neko kaže "više", a šta može biti veće od kralja? Tada shvatate da pravite mentalne greške bez razloga, odnosno bez razmišljanja. U tome se sastoji mentalna snaga - da i nakon nekoliko grešaka ostanete fokusirani na sledeći zadatak, odnosno u tenisu - poen.

Meditacija

Da bi bio fokusiran na pobedu i izbegavanje grešaka, Novak Đoković u slobodno vreme - meditira. To nije meditacija sa namerom da se pobegne od problema, već vizualizacija, objašnjava Novak Đoković za NYTimes i dodaje "Mislim da je vizualizacija veliki deo života svakoga od nas, ne samo sportista, i jako verujem u nju. Verujem da postoji zakon privlačnosti - događaju ti se one stvari koje proizvodiš u mislima. Život funkcioniše na takav način."

Fokus u buci

Profesionalni teniski trener Robert Landsorp ima sjajnu tehniku kako da neometano pogađate "pravo u centar". On se pita zašto neko može da nas ometa dok govorimo kada možemo da hodamo i žvaćemo žvaku u isto vreme. Zatim to podiže na viši nivo - treba da govorite u isto vreme kada i drugi. Za to vreme on će vam dobaciti po neku ružnu reč pokušavajući da vas ometa, dok vi govorite.

Teniska meditacija: kako Novak Đoković provodi vreme u hramu Buddhapadipa (FOTO)...

Jasno je da smo puni negativne energije nakon ove kombinacije glasova, buke i prekidanja. U praksi tenisera to izgleda ovako - koliko možete loptica da udarite bez greške, a da ne dopustite da vas bilo šta omete - loši komentari, povici, misli... Ovo je dobar način da budete koncentrisani i kod veoma stresnih situacija.

Izvor: Bizlife