1. Niste odlučili da želite da budete samostalni.

Ako niste odlučili da budete kreatori svog života, onda ćete uvek biti limitirani za sve što želite da postignete i steknete u životu, pa i novac. Biti samostalan znači ne čekati da vam neko drugi obezbedi potreban novac, već raditi i na putu do njega dolaziti do spoznaje ko ste, i šta ste sve sposobni da uradite.

Feng šui saveti za obilje i novac: kako da napravite vazu bogatstva...

2. Imate blokade prema novcu.

Razmislite kakav je vaš stav prema novcu i kakav je vaš osećaj prema ljudima koji ga imaju? Možda ste sebe ubedili da je on limitirajući faktor u vašem životu, ali novac nije nužno loš. Mislite o njemu sa zahvalnošću, kako biste prevazišli sve postojeće blokade.

3. Oslanjate se na druge, umesto na sebe.

Niko vam neće poboljšati život dok ne uzmete stvar u svoje ruke. Političari, ekonomska situacija u zemlji... kakve to veze ima sa vama zaista? Samo vi ste zaslužni za svoj uspeh ili neuspeh.

4. Niste dovoljno fokusirani.

Ako vam novac nije u fokusu, ne možete ga ni imati. Jednostavan način da se bolje fokusirate podrazumeva stavljanje novca u vaše misli putem imaginacije. Tako postižete osećaj obilja i što ga duže održavate, bićete bliži svedočenju novca u realnosti. Na kraju, sticanje novca nema veze sa tim šta radite, već u šta verujete, kako se osećate većinu vremena i kako mislite.

5. Radite ono što ne želite da biste došli do novca.

Neki od vas će pomisliti: „Kako da dođem do novca kad radim nešto što ne želim i ulažem jako puno truda u to?". Tražite pozitivne aspekte u svemu, cenite ono gde ste sada, jer će vas to odvesti na mnogo bolje mesto. Ako vas put do cilja (čitaj - više novca) čini srećnim kad na njega pomislite - na pravom ste putu, ali ako vas čini da se osećate kao da je to obaveza ili ste razočarani, promenite pravac. Istina je da novac najbrže stiže kad radite ono što volite.

Pozitivna psihologija: koliko sreće donosi novac, a koliko ljubav...

6. Upoređujete svoju finansijsku situaciju sa drugima.

Upoređivanje sa drugima neće popraviti vašu finansijsku situaciju. Koliko neko drugi ima novca, nema nikakve veze sa vašom srećom. Morate prestati da pravite poređenje između sebe i drugih. Fokusirajte se na sebe i svoje ciljeve.

7. Mislite da će vas samo težak rad dovesti do puno novca.

Često se kaže da koliko daš, toliko dobiješ. Neko bi pomislio: ako više radim, više ću da zaradim...? Moguće, ali nije uvek tako. Zapravo nije reč o davanju kao teškom radu, već osećaju koji imate i koji ulažete u svoj rad. Novac će doći jedino ako pristupate radu sa pozitivnim mislima i osećanjima.

Novac nije krajni cilj, već razlog da krenete na put do cilja. Na tom putu postajete bogatiji - za nove ideje, samospoznaju, proživljena iskustva sa drugima.

Kakvi su vaši stavovi prema novcu i da li ste zadovoljni svojom finansijskom situacijom? Želite li više novca da biste radili ono što volite ili radite ono što volite, da biste dobili novac koji želite?

Izvor: Biz life