Naprestano preispitivanje

U kompaniji u kojoj je radila bila je odgovorna za marketinške poslove i kreiranje reklama. Njen tim dizajnera obično bi joj napravio nekoliko predloga od kojih je ona trebala izabrati najbolji. Taj joj je proces neprestano izazivao muku, danima ne bi mogla spavati i neprestano bi vagala. Kad bi odlučila, opet bi se nanovo preispitivala da li je to bila prava odluka.

To se ponavljalo i u drugim područjima života. Nije se mogla odlučiti za fakultet, te se i danas pita da li je odabrala pravi, nije se mogla odlučiti za partnera pa ga i nema, nije se mogla odlučiti da li bi trebalo da ima decu, a kako godine prolaze, pritisak da se odluči za majčinstvo raste. Zbog toga je i došla na savetovanje. Zajedničkim radom sa doktorkom Nadom Kaizer došla je do samog korena ovakvog životnog obrasca.

Začarani krug

U 14. godini imala je problema u školi pa su se njeni roditelji, iz ljubavi prema svojoj jedinici, preselili u drugi grad kako bi pohađala školu u kojoj će se bolje osećati. Pri tome su napustili mnogo toga što im je bilo važno, rodbinu i prijatelje, svoj dom i sigurnost koju su imali u toj sredini.

Na pitanja kako joj je bilo u školi i da li je bila srećna, odgovorila je da joj je bilo još gore, osećala je stid, veliku odgovornost za žrtvovanje svojih roditelja i zbog činjenice da je „zakazala" i to sebi ne može oprostiti. Kad je to otkrila, njena je rana mogla početi sa procesom zarastanja, a njezin obrazac izbegavanja odgovornosti kako ne bi povredila druge napokon je mogao podleći promenama.

Kad takva iskustva postoje duboko utisnuta u nama, ona „čekaju" na povoljan trenutak da se mogu „objaviti" - trenutak kvalitetom sličan onome u kojem su nastala. Ukazuju nam se u obliku simptoma poput straha, nelagode ili neodlučnosti. Slušajte ovakve poruke tela jer vam one žele saopštiti nešto važno o vama. Pokušajte otkriti šta iza njih stoji - to vam omogućava dalji razvoj.

Izvor: Sensa klub