A šta je zapravo lagom? Kao i hygge, ovo je jedan od teško prevodljivih termina ali suština je da kreiramo harmoniju u svojim domovima i svrsishodnost duše. Uz nekoliko jednostavnih pravila postanite i vi lagom heroj svog doma.

1. Eliminisanje pohlepe iz svakodnevnog života je veoma važno za nas kao pojedince ali i predstavlja način da se pošalje snažna poruka trgovcima i proizvođaćima o vrednostima koje mi kao potrošači cenimo. Trudite se da što više kupujete lokalno proizvedene proizvode kao i da podržavate male proizvođače. Lagom stil života podrazumeva da pripremate obroke sami bez prerađene hrane, da ne gomilate namirnice po ostavama i da ne kupujete hranu koja će na kraju završiti u đubretu. Takođe, preporuka je da, koliko vam to uslovi dozvoljavaju, zasadite makar malo svog povrća ili začinskog bilja.

2. Potrudite se da kupujete što više proizvoda sa oznakom fair trade. Odeća od organskog pamuka je kod nas dostupna kod nekoliko modnih brendova a tu je i mnogo nezavisnih proizvođača koji nude slične opcije.

3. Čuvajte i štedite energiju tako što ćete preći na koriščenje LED sijalica. Vodite računa o potrošnji energije, posebno zimi, kao i o potrošnji vode.

4. Lagom životni stil podrazumeva i promenu ponašanja i stava. Volontirajte, skupljajte odeću za nezbrinutu decu, ustupite mesto u autobusu starijima. Vežbajte saosećanje i empatiju i ojačajte svoje moralno tkanje.

5. Harmonizujte svoj dom i budite umereni. Bez obzira koji su trendovi trenutno aktuelni nemojte ih se slepo pridržavati. Samo zato što je prošle godine bila aktuelna tirkizna boja za uređenje doma, to ne znači da je vi morate iskoristiti po celoj kući. Lagom nas uči ravnoteži. Ozelenite svoj dom biljkama, koristite reciklirane materijale za nameštaj i pre nego što neki predmet odbacite zapitajte se da li biste mogli da ga iskoristite i date mu novu namenu.

6. Poenta lagoma je i u umerenosti. Nemojte uvoditi lagom u svoj život a onda dovoditi prijatelje i hvaliti se svojim lepo organizovanim frižiderom ili očišćenim kupatilom. Lagom vi stvarate i vi živite.

Izvor:Sensa