Samo nekoliko minuta dnevno posvećenih spajanju sa samim svojim središtem, s centrom sopstvene duhovnosti, kao i osvešćivanje prisutnosti u samom trenutku življenja predivan je dar koji sebi možemo i treba da poklanjamo, iz dana u dan.

Idealno mesto u domu

Za održavanje ovog rituala lepo je odvojiti mesto u domu, jedan mali kutak koji će nam značiti svetost, oazu smirenosti i sigurnosti gde poniremo u sebe. Mesto na kom ćemo moći da zaboravimo sve svoje brige, strahove i razočaranja pružiće nam utehu, smirenost, fokus na ostvarivanje želja i optimizam uz koji će one lakše da se ostvare. To mesto može da bude bilo gde u stanu, kući ili vrtu: u spavaćoj ili dnevnoj sobi, u skrovitom delu balkona, čak i u kuhinji − gde god možete da nađete malo prostora za boravak u tišini. Naročito inspirativno može delovati kutak za meditaciju smešten uz prozor, pogotovo ako on nudi pogled na zelenilo, nebo i zvezde ili na predivnu igru boja u prirodi.

Mesto s odrazom vaše energije

Sveto mesto u vašem domu je mesto i za tarot ili druge karte koje koristite za vizuelizaciju ili otvaranje kanala ka svom višem „ja” kada želite da donesete neke vama važne odluke i sl. Na tom prostoru može da bude i fotografija osobe koja vam je veliki uzor zbog stavova i vrednosti koje zastupa. Tu može da bude i figurica vaše životinje moći (životinja totem), figurice anđela ili replika nekog umetničkog dela koje vas duhovno nadahnjuje. Sve to će da vam pojača fokus i donese jasniju sliku puta kojim želite da idete. Ljudi koji meditiraju, često biraju i crtež mandale zbog njenog balansirajućeg i magičnog delovanja.

PageBreakPriprema kutka za meditaciju

Kutak za meditaciju je mesto na kome ćete posebnu, smirujuću i magičnu atmosferu stvoriti aranžiranjem predmeta koji za vas imaju posebnu važnost i koji će vam pomoći da se opustite, smirite, zaronite duboko u sopstvenu unutrašnjost i saznate gde želite dalje. Tu mogu da se nađu svi ili samo neki od uobičajenih elemenata koje predlažemo, a svakako će vam biti potrebni i jastuče, tepih ili prostirka za sedenje. Ukoliko volite da se nakon meditacije osvežite šoljicom čaja, postavite i stočić ili podmetač za šoljicu gde će ona uvek da vas čeka.Nakon što odaberete idealan kutak za ovu specifičnu namenu, dobro ga očistite i rešite se svega što tu ne želite.

Napravite nacrt kako biste želeli da kutak izgleda, koju bi vašu nameru trebalo da ispuni (hoće li to da bude mesto na kom ćete da sedite i mirno meditirate ili ćete da ga koristite i za čitanje, crtanje, konsultovanje karata, možda čak i za izvođenje određenih opuštajućih asana). Potom ga opremite stvarima koje na vas deluju pozitivno i podsticajno. Grupišite ih i slažite prema sopstvenoj inspiraciji i osećaju za sklad, a možete da ih stavljate na male police, odabrani komad lepe tkanine ili na prozorsku dasku.

Izvor: Sensa