Moderne domaćice sve više se odlučuju za tradicionalni način farbanjajaja prirodnim bojama, piše Lovesensa.

Mnoge namirnice poput voća, povrća ili začina tokom kuvanja puštaju boju, a ukoliko toj boji dodate sirće, dobićete plavu farbu za jaja. Pored tradicionalne crveneboje (pročitajte OVDE kako se dobija od prirodnih namirnica), na ovaj način možemo ofarbati jaja u različitim bojama i nijansama. Otkrivamo kako da napravite prirodnu zelenu, plavu i ljubičastu boju.

Plava boja se dobija od borovnica ili soka od borovnica, od liski crvenog kupusa i cveta crnog sleza. Ljubičasta boja dobija se od soka od borovnice ili soka od grožđa, dok se zelena boja pravi od spanaća.

Jaja se farbaju na prirodan način tako što na šolju iseckanog povrća, voća ili začina treba da sipate šolju vode. Ovu smesu kuvajte na laganoj vatri, ostavite je da proključa, pa je skinite nakon pola sata. Boja treba da bude tamnija za par nijansi od boje u koju želite da ofarbatejaja.

Ako ste zadovoljni bojom, ostavite je da se smlači na sobnoj temperaturi, a zatim u boju dodajte i umešajte kašiku sirćeta. Jaja stavite u šerpu ili u teglu, ali tako da budu razmaknuta i potopite ih u boji. Držite jaja u boji u frižideru dok se ne oboje, a zatim ih osušite, namažite uljem i ukrasite cvećem ili liščicama.

Izvor: Lovesensa