Prema verovaju Indijanaca, svako ko iznad svog kreveta drži okačen hvatačsnova, imaće predivne i najlepše snove i svake noći spavaće mirno i spokojno, piše Lovesensa.

Kako bio hvatač snova zaista imao efekta, veruje se da mora biti ručno izrađen. Kolut se pravi od vrbe, mrežica od prirodne tkanine, a ukrašava se perjem i perlicama. Originalni hvatač snova ispod koluta treba da ima 3 pera.

U indijanskoj kulturi roditelji stavljaju hvatač snova u dečijesobe kako bi deca bila zaštićena od noćnih mora i negativne energije.

Mreža na hvataču snova treba da liči na paukovu mrežu. Mreža treba da bude vezana u 8 čvorova, jer broj 8 simbolizuje 8 paukovih nogu, a pauk je simbol učenja, mudrosti i energije.

Prema legendi, hvatač snova ima mrežu kako bi se u njoj uhvatili negativnisnovi koji nestaju iz hvatača kada Sunce izađe, dok se dobri čuvaju kako bi se jednog dana manifestovali. Takođe, postoji verovanje da hvatač snova treba držati pored prozora u spavaćoj sobi kako bi loši snovi što pre napustili životni prostor.

Ipak, hvatač snova ne služi samo za filtriranje snova. Indijanci su ga koristili i kao totem (sveti predmet) koji privlači pozitivnu enegiju i ima moć da neutrališe negativne energetske vibracije.

Hvatač snova je lep ukras, naročito ako volite boho stil u enterijeru. Ukoliko želite da njegova magija proradi, važno je da bude napravljen po već pomenutim uputstvima.

Izvor: Lovesensa