Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako da izbegnete štetne supstance u stvarima koje koristite u svom domu? Saveti ALHem tima

  Izvor: Foto: Shutterstock

Ove godine smo proveli mnogo više vremena u kući nego prethodnih godina. Verujemo da je i vas to motivisalo da što bolje uredite prostor u kome živite i prilagodite ga svim svojim potrebama. Sigurno znate kako da vaš dom bude lep, funkcionalan i čist ali mi vam dajemo niz saveta kako da dom bude i – „zdravo“ uređen. 

U tome nam pomaže ALHem – Alternativa za bezbednije hemikalije, organizacija koju znamo po tome što nas uči kog su sastava proizvodi koje svakodnevno koristimo. Najčešće govore o štetnim supstancama u proizvodima od meke plastike, podsećaju nas na to da ako osećamo jak miris proizvoda od plastike ne treba da ga kupimo i savetuju da koristimo njihovu aplikaciju Scan4Chem, koja nam pomaže da sami saznamo kog su sastava proizvodi koje koristimo.

Ovoga puta, zamolili smo Jasminku i Jelenu, biohemičarke iz ALHema, da nas provedu kroz naš dom i ukažu nam gde se sve potencijalno mogu nalaziti tzv „supstance koje izazivaju zabrinutost“.

kako-da-izbegnete-stetne-supstance-u-stvarima-koje-koristite-u-svom-domu-saveti-alhem-tima3
Izvor: Foto:Promo

KUHINJA

Kako bi ovaj prostor učinili što zdravijim, preporučujemo vam odabir posuđa od inoksa, kvalitetnog emajla, stakla, keramike i gline. Ukoliko ne možemo u potpunosti izbeći teflonsko posuđe, preporučujemo da izaberete teflon koji nosi oznake PFOA free i PFC free.

Smanjite broj plastičnog posuđa, koristite staklo i keramiku, a ako ne možete u potpunosti da izbacite plastiku neka to onda bude plastika sa utisnutim reciklažnim oznakama 2, 4 ili 5.

Izbegavate plastične mušeme i podloge. One se često prave od mekane PVC plastike koja u sebi može da sadrži omekšivače poput ftalata koji su štetni po zdravlje ljudi i životnu sredinu.

kako-da-izbegnete-stetne-supstance-u-stvarima-koje-koristite-u-svom-domu-saveti-alhem-tima
Izvor: Foto: PROMO

DNEVNA SOBA

Volite li više jednobojne ili šarene tepihe? Pre odluke o kupovini, informišite se o sastavu tepiha i svih ostalih kućnih tekstila. Izaberite prirodne materijale zato što veštački materijali često mogu sadržati supstance koje su štetne po zdravlje, poput usporivača gorenja. Birajte tekstil sa eko oznakama, kao što je Oeko - Tex Standard 100 koji je testiran na prisustvo štetnih supstanci.

U dnevnoj sobi se često nalazi i više elektronskih uređaja, a njihovi kablovi su napravljeni od mekane plastike koja može sadržati ftalate i druge omekšivače koji su štetni po zdravlje. Zbog toga, kupujte uređaje od pouzdanih proizvođača, redovno usisavajte prostor i uklanjajte prašinu zato što ove supstance nisu hemijski vezane za materijal i na kraju najčešće završavaju u kućnoj prašini.

Želimo i da naš dom lepo miriše te često posežemo sa mirisima i osveživačima prostora. Ipak, sintetički osveživači prostora često mogu sadržati alergene, izazivati glavobolju, ponekad i mučninu. Umesto kupovine komercijalnih, pripremite prirodne osveživače prostora koristeći prirodna etarska ulja, citruse, začine… S obzirom da se nalazimo u zimskom periodu, mirisi cimeta, karanfilića i svežih borovih iglica će vaš dom učiniti još toplijim.

DEČIJI KUTAK

Ovo je najčešće najšareniji deo našeg doma i predmeti u njemu se brzo smenjuju i gomilaju. Deca su posebno osetljiva na uticaj štetnih supstanci zbog male površine kože u odnosu na masu tela. Izaberite papirne umesto plastičnih tapeta i dekoracija za zidove, zatim podne obloge od pamuka, vune ili bambusa. Bolje da ih bude više manjih dimenzija kako biste ih lakše izneli i proluftirali. Igračke mogu biti raznovrstan izvor štetnih hemikalija poput usporivača gorenja u recikliranoj plastici, ftalata, metala u školskom priboru, bisfenola A u tvrdoj plastici. Kako biste ih izbegli, kupujte igračke i dečiji pribor u prodavnicama specijalizovanim za njih a ne na pijacama i tezgama, uvek dajte prednost igračkama napravljenim od prirodnih materijala poput drveta i sa što manje lepljenih delova. Čitajte deklaracije na igračkama, važno je da one sadrže sve propisane podatke a naročito da su jasno naznačeni ime proizvođača, adresa i registrvana robna marka. Igračke koje imaju uredne deklaracije, sa svim navedenim podacima, verovatno i jesu u potpunosti bezbedne.

kako-da-izbegnete-stetne-supstance-u-stvarima-koje-koristite-u-svom-domu-saveti-alhem-tima 3
Izvor: Foto:Promo

SPAVAĆA SOBA

U spavaćoj sobi važe sva već navedena pravila - prirodni materijali i što manje plastike. Međutim, u mnogim spavaćim sobama se nalaze i garderoberi. Pri izboru odeće i obuće, uvek imajte na umu da oni dolaze direktno u kontakt sa kožom i da je svaka štetna hemikalija ako postoji – ima direktno dejstvo na vas, a kasnije i na prostor u kojem se odlaže. Smanjite količinu impregnirane garderobe, kao i garderobe sa plastičnim aplikacijama na sebi, svaki odevni komad obavezno operite pre prvog nošenja i pospremanja u garderober.

SCAN4CHEM asistent za „zdravo“ uređen dom

Sva ova pravila nije lako upamtiti i imati na umu pri svakoj kupovini, tako da vam preporučujemo da što češće koristite aplikaciju Scan4Chem. Pomoću ove aplikacije možete ili saznati kog je sastava proizvod koji vas zanima ili poslati upit trgovcu ili proizvođaču da vam tu infomaciju dostavi. Treba da skenirate barkod proizvoda i pošaljete zahtev trgovcu ili proizvođaču da vam, ukoliko informacija o sastavu proizvoda već nije u bazi aplikacije, dostavi podatke o sastavu.
ALHem nas podseća i da je to naše zakonsko pravo kao potrošača i poziva nas da pošaljemo što više zahteva snabdevačima. Trgovci i proizvođači treba da dobiju što veći broj zahteva od nas, da razumeju da je nama kao potrošačima važno kog su sastava proizvodi koje oni nude na tržištu i da želimo da kupujemo bezbedne proizvode.

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Lični razvoj