Hemijsko čišćenje nije jedino rešenje za osetljivu odeću, jer je ručno pranje veša izvrstan način da sačuvamo svoju odeću i uštedimo i vodu i novac. Donosimo vam 5 sjajnih trikova za ručno pranje odeće koji su objavljeni u junskom broju magazina Sensa i pripremila ih je Magda Dežđek.

1. TRETIRAJTE MRLJE

Ako je odeća umrljana, tretirajte je pre pranja uobičajenim sredstvom za uklanjanje mrlja. Samo zapamtite da pritom morate da budete nežni. Iako možda imate poriv da istrljate fleku, radije samo pustite sredstvo za čišćenje da odradi svoj posao.

2. DODAJTE VODU I DETERDŽENT

Napunite lavor vodom sobne temperature i dodajte malu količinu tečenog deterdženta za delikatno rublje. Zatim tečnost promešajte rukom kako bi se deterdžent rastopio u vodi.

3. POTAPANJE

Potopite veš i nežno ga mešajte rukom kako biste podstakli delovanje deterdženta. Ne dopustite da odeća bude u vodi duže od trideset minuta, posebno svila, jer će početi da se skuplja.

4. ISPERITE

Uobičajena greška koju ljudi čine jeste ispiranje odeće ispod slavine, jer tekuća voda može da rastegne tkaninu. Umesto toga, radije je stavite u cediljku i tušem raspršite hladnu vodu po odevnom predmetu.

5. OSUŠITE

Da biste ocedili višak vode, donje rublje i fine komade odeće nikako nemojte otresati i agresivno cediti, jer tkanina može da izgubi formu i ošteti se. Radije nežno rukama stisnite odeću i stavite je na peškir da se osuši i upije višak vode. Nemojte je kačiti na štrik štipaljkama ili stavljati u sušilicu jer može izgubiti oblik i oštetiti se. Umesto toga, vertikalno položite delikatne komade na stalak za sušenje odeće.

Izvor: Sensa