Budući da smo više van kuće nego u njoj, trebalo bi da posvetimo posebnu pažnju domu koji treba da bude negujući kutak. Ovo je prostor u kome treba da se osećamo slobodno i opušteno i, što je najvažnije, dom je mesto u kome kreiramo naše srećne trenutke. Ne zaboravite i da je vaš dom odraz vas samih. Vaše vrednosti, kriterijumi i preference se ogledaju u kući. Ukoliko ste odlučili da posvetite vreme sebi i svojoj dobrobiti, predlažemo i nekoliko saveta za poboljšanje kućne atmosfere.

Feng šui za početnike

Ova kineska filosofija organizacije prostora zaista može povoljno da utiče na blagostanje. Ne morate odmah angažovati feng šui eksperta. Za početak, možete ublažiti svakodnevni stres ako u dom postavite fontanicu, koju možete pronaći u feng šui radnjama. U primeni feng šui principa najvažnije je to da su oni dosta fleksibilni i ako nemate fontanicu, okrečite jedan od zidova u umirujuću plavu boju. Spavaća soba je mesto za potpunu relaksaciju u vašem domu. Uz pomoć nekoliko feng šui saveta optimizujte svoje wellbeing rituale: uklonite ogledala iz spavaće sobe – ogledala povećavaju protok energije, te je dobro ukloniti ih iz prostorije u kojoj taj protok treba umiriti i usporiti; postavite krevet na poziciju moći – glava ne bi trebalo da vam je ispod prozora, niti bi noge trebalo da vam gledaju u vrata; raščistite nered – ovo pravilo važi za celu kuću: sklonite nepotrebne stvari i ne gomilajte ni nameštaj ni sitnice – previše stvari može uzrokovati depresiju i poremetiti san.

Nesavršeno je savršeno

Pored dobro poznate feng šui prakse, tu je i wabi-sabi, koji nam dolazi iz Japana. Ovaj koncept nas podstiče da pronađemo lepotu i u stvarima koje su stare i oštećene. Kada sledeći put primetite da vam se malo pohabao jastuk na garnituri, ne očajavajte, već osetite zahvalnost za godine opuštajućih trenutaka koje vam je ona pružila. Na sličan način posmatrajte i sebe i svoje telo. Svaka bora je sećanje, na smeh ili suze. Nesavršenosti lica ili tela su upravo ono što vas čini jedinstvenim.

Svetlost

Sunce, svetlost i osvetljenje imaju ogroman uticaj na naš bioritam i upravo zbog toga je veoma važno kako nam je osvetljen dom. Prirodna svetlost je idealna za podsticanje produktivnosti i bolji san. Podignite roletne i sklonite zavese, jer je prirodna svetlost zdrava i za telo i za dušu.

Ozelenite dom

Biljke nisu samo dekorativni detalj u kući, već i sjajan način da detoksikujete prostor. Baštovanstvo je i jedna od zajedničkih aktivnosti dugovečnih ljudi u tzv. plavim zonama.

Kutak za hobi

U kući imate prostoriju za spavanje, kuvanje ili jelo, pa zašto ne biste kreirali i kutak za svoj hobi?!
Ako volite da čitate, izaberite neki ćošak i smestite tu svoju omiljenu fotelju i lampu. Ukoliko volite neki ručni rad, napravite prostor za svoj hobi – dovoljno je da organizujete nekoliko kutija sa materijalima, udobnu stolicu i stimulišuće etarsko ulje za elan i budnost.

Izvor: Sensa