Za razliku od konvencionalne arhitekture koja se zasniva na formi, funkciji i subjektivnom estetskom izrazu arhitekte/ice, vastu arhitektura se mnogo više oslanja na specifične principe projektovanja, harmonične proporcije i postizanje ravnoteže između unutrašnjeg prostora sa kosmičkim zakonima, silama prirode i ličnim senzibilitetom stanara.

Funkcionalnost

Funcionalnost se u vastu arhitekturi postiže na poseban način. Raspored prostorija u kući određuje se na osnovu dominantnog kvaliteta određene prostorije i orjentacije. Vastu posmatra svet kroz pet elemenata: zemlja, voda, vatra, vazduh i prostor. Svaki od elemenata ima jedinstvene kvalitete i povezan je sa određenim pravcem u prostoru. Na primer, idealna pozicija za kuhinju, u kojoj dominira element vatre, je jugoistočni deo kuće.

Estetika

Estetika u vastu projektovanju se postiže poštujući principe svete geometrije, proporcije, i harmoničnih odnosa između strukturalnih elemenata objekta. Vastu koristi sistem modularnog dizajna 9x9 mrežni sistem, kao osnovni dijagram za postavljanje građevinskih elemenata kako u horizontalnom, tako i u vertikalnom pravcu. Praktično, to znači da unutrašnji pregradni zidovi mogu biti postavljeni samo na linije modularne mreže, nikako na dijagonale ili pravce pomerene u odnosu na dijagram. Na isti način kao što akupunktura poštuje određena mesta u telu kroz koja protiče vitalna energija, tako i vastu modularni sistem štiti energetske tačke u prostoru, sprečavajući da postavljanje zidova i nameštaja naruši vitalnost prostora.

Duhovni aspekt

Duhovni aspekt vastu arhitekture je ono što pretvara zgradu u srećan dom, poboljšavajući zdravlje, prosperitet i blagostanje njenih korisnika. Ovo se postiže kroz dizajn koji prati sile prirode i kosmičke zakonitosti. Zraci izlazećeg sunca blagotvorno utiču na ćelijsku strukturu ljudskog tela, pa se većina prozora uvek postavlja na istoku kuće kako bi se u stambeni ili poslovni prostor unela lekovita i evolutivna sunčeva energija. Drugi veliki uticaj je Zemljino elektromagnetno polje. Zbog toga je od vitalnog značaja da se objekat postavi paralelno sa geografskom mrežom meridijana i paralela. Pozitivano Zemljino magnetno naelektrisanje dolazi sa severa i donosi energiju prosperiteta, tako da vastu arhitekte/ice uvek projektuju vrata ili prozore na severnom zidu. Ovo su dva univerzalna pravila koja važe za sve ljude i kuće na planeti. Međutim, vastu kao holistička arhitektonska nauka, poštuje i individualne razlike. Zato vastu arhitekte/ice prilikom izrade objekta koriste astrološke podatke budućih stanara. Pored uticaja našeg neposrednog okruženja, postoje kosmički zakoni koje su suština vastu nauke. Vastu arhitekta/ica vrlo precizno određuje dimenzije objekta i svih njegovih delova kroz matematičke proračune i Ajadi formule koje uzimaju u obzir astrološke podatke klijenata. Na ovaj način, svaki deo prostora vastu kuće usklađen je sa svojim korisnicima i pruža energetsku podršku stanarima u ostvarenju ličnih ciljeva i očuvanju opšteg zdravlja i blagostanja.
Ako razmišljate da gradite kuću ili poslovni objekat, ne propustite priliku da je napravite poštujući principe vastu arhitekture, neuporedivo više ćete dobiti za uzvrat nego što očekujete.

 Izvor: Sensa/Tijana Radić, vastu arhitektica, sertifikovana instruktorka meditacije, tehnika disanja i joge