Svi smo čuli za feng šui, kinesku filozofiju uređenja prostora, ali postoji i indijska filozofija po imenu Vastu- doktrina organizovanja prostora u skladu sa energijom Sunca i planeta. Vastu stručnjaci smatraju da je kuća živo biće, naš član porodice o čijoj se "pravi" - vitalnoj energiji, treba brinuti sa puno ljubavi, kreativnosti, posvećenosti i truda. Smatra se da žena, sa svojom moćnom ženskom energijom, može mnogo više od muškaraca, da postigne u uređenju doma i poboljšanju njegove energije.

Postoje određena pravila u vastu uređenju prostora koja mogu doneti dobru energiju, zdravlje, blagostanje i napredak. Saveti su jednostavni, a evo kojih 11 smernica možete da primentie u svom domu:

  1. Prilikom izbora stana obratite pažnju na njegov ukupni oblik. Poželjno je da stan bude pravilnog oblika (pravougaonog ili kvadratnog) i da u njemu budu prisutne sve četiri kardinalne tačke. Tada će se energija u prostoriji kretati po prirodnim zakonima i svaki sektor će biti moguće uskladiti.
  2. Kuhinja je mesto kojim vlada element vatre. Za nju je idealna lokacija u jugoistočnom delu. Nikada ne ostavljajte neoprano posuđe, držite kućne ljubimce van kuhinje, a smeće uvek iznosite noću (ali najkasnije do osam sati uveče). Prema Vastuu, kuvanje može biti simbol sjajne energije i popravljanja raspoloženja, ali je važno da kuvate sa ljubavlju, radošću i dobrom energijom.
  3. Ne zatrpavajte hodnik jaknama, cipelama i stvarima, i nemojte stavljati obuću odmah nadomak vrata. Neka ulaz u kuću bude što prostraniji, otvoreniji i slobodniji. Ulazni deo predstavlja neki vid filtera za energiju, zbog toga treba da bud esa što manje stvari, bez nereda, kako bi energija neometano mogla da ulazi i izlazi.
  4. U wc-u je važno da poklopac wc šolje uvek bude spušten, odnosno da toalet bude zatvoren. Poklopac toaleta mora biti zatvoren.
  5. Svaka strana sveta u kući ima svoj prirodni element i određenu boju. Severozapad je povezan sa energijom vazduha, sedefom i svetlosivom. Sever je svetlozelene boje, dok se u severpoistoku preporučuje energija vode, plava i žuta boja. Istok je narandžast, a jugoistok je energija vatre sa čijom energijom se savršeno slažu pastelne boje. Jug je sivoj i bordo nijansi, a jugozapad kao energija zemlje povezan je sa bež i braon bojom, dok zapad treba da sadrži detalje u plavoj i ljubičastoj boji. Ovo ne znači da ceo dom treba da bude šareno, već da u prostor vatre možete staviti sveće, dok tamo gde je voda, savršeno je za vazu za cveće, a boje možete ubacivati kroz detalje, cveće, slike, jastuke, pokrivače itd.
  6. Glavni sektor u kući je severoistok. Veruje se da kroz njega dolazi sreća - sattva, odnosno živa, stvaralačka energija. Zato je važno da ovaj deo stana ili kuće bude što otvoreniji, da nije zatrpan nameštajem i da u ovom delu doma ne bude toalet. Savršeno bi bilo ako bi na severoistoku kuće bili prozor ili vrata, dok južna i zapadna strana kuće treba da budu zatvorene zidovima kako biste blokirali ulazak negativne energije. Vastu stručnjaci preporučuju da u ovaj deo doma možete staviti fikus, biljku koja oslobađa prostor od loše energije.
  7. Ne kačite kod kuće slike borbenih životinja, lova, divljači, vatre, drveća bez cveća i voća, gavranova, zmija, lešinara, slepih miševa... Na slikama nikako ne treba da budu prikazani krv, nasilje, nesreća...
  8. Pazite kako postavljate krevet u spavaćoj sobi, jer se prema vastuu ne preporučuje da spavate tako da vam glava bude na severu ili severoistoku - ovaj položaj može narušiti kvalitet sna i odmora. Preporučuje se da soba u kojoj spavate, ako je moguće, ne bude na jugoistočnoj strani.
  9. Ako su ogledala pravilno okačena u kući, povećavaju dobru energiju. Sever i istok su najbolje mesto za njih. Pomerite TV u severozapadni ugao, tamo oduzima manje energije.
  10. Prema Vastu teoriji, severozapadni sektor je odgovoran za odnose, zapad za red u kući i sticanje znanja, jugozapad za sprovođenje planova i zaštitu od nevolja, jug za vitalnost i performanse, jugoistok za ženstvenost i lepotu. Istok je polje za zdravlje, severoistok za decu, sreću i blagostanje, a sever je povezan sa novcem poslom i inteligencijom.

Izvor: Sensa