Sećate li se svog osećaja kada ste poslednji put šetali šumom? Upravo taj osećaj možete da doživite i u svojoj kući ako je oplemenite sobnim biljkama! Možda ćete pomisliti da su zahtevne za održavanje, ali uvek možete da izaberete biljke koje se lako održavaju. Predstavljamo vam 4 razloga zbog kojih bi svaka kuća trebalo da ih ima.

1. Smanjuju stres i opuštaju nas

Istraživanja pokazuju da ljudi koji žive u gradovima sa malo zelenila skloniji anksioznosti i depresiji, astmi, kardiovaskularnim i autoimunim bolestima. Što smo više odvojeni od prirode, to smo odvojeniji od sebe, svog istinskog bića. Biljke mogu da nam pomognu da prirodu, bar u manjem obimu, unesemo u svoj dom i zadovoljimo svoju duboku psihološku potrebu. Svakodnevno gledanje i provođenje vremena među biljkama smanjuje nivo stresa, opušta, podstiče pozitivne emocije i popravlja raspoloženje.

2. Prečišćavanje vazduha

Biljke čiste vazduh od zagađivača - ugljen-dioksida, azot-dioksida (iz izduvnih gasova automobila), finih čestica, prašine i isparljivih organskih jedinjenja (od osveživača vazduha, sredstava za čišćenje i dezinfekciju). Zbog svega toga, biljke su veoma važne za kvalitet vazduha u našoj kući.

3. Nova veština ili hobi

Osim što ima pozitivne efekte na fizičko i mentalno zdravlje, gajenje biljaka je sjajan hobi koji otvara prostor za samoizražavanje i kreativnot, podstiče nas da učimo nešto novo (jer svaka biljka ima drugačije potrebe), pruža osećaj zadovoljstva. Istraživanja pokazuju da gajenje biljaka i njihovo negovanje predstavlja jedan od načina da se izborimo sa osećajem beskorisnosti, usamljenosti, da se brže oporavimo od bolesti ili trauma…

4. Estetki ugođaj

Biljke oplemenjuju svaki prostor i po feng šuiju donose sreću i blagostanje. Ne morate da imate novi, moderni nameštaj da bi vaša dnevna soba ili terasa bili sređeni, a boravak u njima prijatan i opuštajući. Bilo da cvetaju ili samo razvijaju nove listove, biljke su jedna od najlepših ukrasa svakog životnog prostora!

Izvor: Sensa