Wabi-sabi koncept uređenja prostora podrazumeva da u nečemu što nije savršeno vidite lepotu. Kada želite da renovirate stan, uz malo mašte, pozajmljenih retro stvari, nečega što ste sami napravili, možete stvoriti autentičan dom iz snova. Baš jedan takav dom stvorio je mladi par u Parizu.

Kako su cene stanova u parizu visoke, par je mogao sebi da priušti manji stan koji je prvobitno imao 24 kvadratna metra, ali sa galerijom sada ima 31 kvadrat. Uklonili su svaki zid i plafon kako bi napravili galeriju. Iskoristili su pametno prostor i uz odgovarajući nameštaj, adaptaciju i raspored dobili su kupatilo, garderobu, police i plakare za knjige, spavaću sobu...

Pošto je stan u potkrovlju, dodali su tri krovna prozora kako bi maksimalno povećali svetlost u stanu. Kada uđete u stan on je svetao, ekonomičan, a većinu renoviranja su uradili sami kako bi uštedeli novac.

U izgradnji su najviše koristili šperploču od francuskog bora koji je ekonomičan izbor, ali je dugotrajan, izdržljiv i lepo izgleda. Većinu nameštaja su sami pravili ili pozajmili, a neke komade su čak našli i na ulici. Na primer, orman i vrata su iz stare kuhinje njegovog bake i deke.

Dnevni boravak je pozicioniran pored velikog plakara za knjige koji iamdosta mesta za skladištenje. Pored plakara nalaze se merdevine koje vode do dela za spavanje. U plakaru sa knjigama se otvaraju vrata i ulazi se u malo kupatilo, poptuno u belom. Tokom renoviranja pronašli su ispucali lavabo koji im se baš zbog tih pukotina koje predstavljaju "šare" dopao, a ogledalo je takođe iz starog stana baka i deka. Kada se otvore druga vrata u regalu sa knigama ulazi se u garderober.

Youtube/Printscreen/NEVER TOO SMALL KUPILI SU STARI STAN OD 30 KVADRATA I SA MALO NOVCA GA PRETVORILI U DIVAN DOM: Neke stavri su pozjajmili ili našli an ulici - iznenadićete se kako izgleda

Kuhinja je prostrana i praktična, ima puno mesta za odlaganje. Urađena je u jednostavnoj kombinaciji drveta i bele keramike, a odlučili su da nema puno visećih delova. U kuhinji je i sto za ručenje, a stolice su različitog dizajna i daju prostoru poseban pečat.

Ako želite inspiraciju kako da praktično i sa što manje novca sredite stan od 30 kvadrata, ove ideje vam mogu koristiti. Pogledajte u video ispod kako izgleda simpatičan i poseban stan mladog para iz Pariza!

Izvor: Sensa